Harde schijf handle with care! Tips om Dataverlies voorkomen – Ontrack

Harde schijf handle with care! Tips om Dataverlies voorkomen

Harde schijf handle with care!

Laptops en externe harde schijven zijn in hoog tempo een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. En daarmee ook de kans dat we een groot deel van ons digitale leven verliezen door een defecte harde schijf. Windows of Mac, iedereen neemt zijn laptop overal mee naar toe en daar wordt maar zelden voorzichtig mee omgegaan. Niemand lijkt nog te beseffen dat de traditionele harde schijf een fijn mechanisch instrument is met nauwe toleranties. Ter illustratie de koppen zweven slechts 5 nanometer over het oppervlakte van de zeer snel draaiende harde schijf, maar mogen er niet mee in contact komen. Te vergelijken met een Boeing 747 die minder dan een meter boven de grond vliegt en niet mag neerstorten. SSD’s die geen bewegende onderdelen hebben, hebben zo hun eigen specifieke problemen.

Een paar goede tips om dataverlies te voorkomen:

  • Laptops zijn niet zo robuust als veel mensen denken. Wees voorzichtig met het verplaatsen van de computer en vermijd onnodig stoten en schokken.
  • Gebruik een stevige, goed gevoerde tas. Een rugzak of een koffer volstaat meestal niet.
  • Vermijd extreme koude of hitte. Laat het apparaat altijd eerst op kamertemperatuur komen voor deze op te starten.
  • Maak regelmatig een back-up. Dit is de meest efficiënte manier om uw data te beschermen. Volg de 3-2-1-regel. Zorg altijd voor drie kopieën van belangrijke data, maak een back-up op twee verschillende opslagmedia of cloud services en bewaar één kopie offsite. Maar vooral controleer altijd dat uw gegevens ook daadwerkelijk zijn gekopieerd.
  • Installeer een anti-virus programma en laat deze regelmatig een scan uitvoeren. Zorg er ook voor dat deze virusscanner regelmatig wordt ge-update. Computervirussen zijn één van de ergste vijanden van data. Goede anti-virus software scant uw systeem op codes die bekend staan als computervirussen en verwijdert deze. Pas ook op voor spyware, een veel voorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door het onveilig surfen op het internet. Er zijn veel programma’s online die u hier vanaf kunnen helpen.
  • Wees bewust van vreemde geluiden. Als u een ongewoon geluid hoort zet dan onmiddellijk uw computer uit en schakel professionele hulp in. Als u deze schijf blijft gebruiken zal het probleem alleen maar erger worden.
  • Gebruik geen doe-het-zelf-software als u vermoedt dat uw schijf fysiek beschadigd is.
  • Gebruik de auto-save functie,. De meeste software beschikken over een auto-save functie die uw bestanden of projecten automatisch opslaan op van te voren ingestelde intervallen.
  • Controleer de batterij regelmatig. Gebruik de oplader elke keer wanneer u de computer gebruikt voor langere periodes. Sommige laptops sluiten zonder waarschuwing af waardoor belangrijke bestanden verloren kunnen gaan.

Als u data verloren heeft kan Ontrack u helpen! Wij kunnen in verreweg de meeste gevallen uw data terug halen.


Neem contact met mij op!

Bel direct gratis 0800 4 200 008

Onze klantenservice staat klaar om u te helpen

Neem contact met mij op!