SSD kapot? Problemen met uw SSD?

Het is lastiger gegevens van een SSD te herstellen, maar zeker niet onmogelijk.

Bel direct gratis 24/7 | 0800 5 765 565

Neem contact met mij op


SSD data recovery door Kroll Ontrack

Tegenwoordig zijn laptops, tablets en digitale camera’s veelal voorzien van een data opslagmethode gebaseerd op de Solid State Disk (SSD) -techniek. Veel bedrijven gebruiken de SSD voor een snelle toegang tot gegevens, terwijl een traditionele harde schijf de voorkeur heeft bij data opslag voor de lange termijn. Het is verstandig om beide technieken te gebruiken, ondanks het ontbreken van bewegende onderdelen, krijgen SSD’s net zo vaak problemen als harde schijven.

Kroll Ontrack voert dagelijks succesvolle SSD recovery’s uit, en we hebben veel kennis van de specifieke technische moeilijkheden bij SSD- en flashtechnologie. Deze uitdagingen zijn bijvoorbeeld:

  • het ontcijferen van complexe datastructuren van sommige SSD-producenten,
  • het verhelpen van bugs in SSD controllerchips
  • en andere SSD-specifieke problemen.
Feil på SSD harddisk?

Datatap på SSD eller flashminne

Gegevensverlies bij een SSD of flashgeheugen

SSD wordt qua gegevensopslag beschouwd als betrouwbaarder dan tapes of traditionele harde schijven met zeer snel draaiende platters, omdat gegevens bij SSD in een flashgeheugen worden opgeslagen. Dataverlies, als gevolg van mechanische defecten, motorproblemen of beschadigingen aan de lees-/schrijfkoppen, is hierdoor uitgesloten.

Maar er komen wel andere problemen voor bij SSD’s. Veelvoorkomende defecten omvatten:

Defecte Elektronische componenten

  • Defecte flash controllerchips
  • Kapotte flashcellen  of NAND-flashgeheugenchips
  • Defect Spanningsregelaar vaak als gevolg van overspanning.
  • Beschadigingen aan de printplaat
  • Afgebroken connectoren

Corrupte systeem software

  • corrupte toewijzingstabel
  • corrupte firmware

Natuurlijk blijven SSD’s ook vatbaar voor gegevensverlies door menselijke fouten, computervirussen of softwarefouten.


Uitdagingen van SSD recovery

Kroll Ontrack is in staat gegevens te herstellen van de meeste problemen met SSD- en flashtechnologie. De ingenieurs weten om te gaan met de specifieke en nog steeds veranderende technische uitdagingen bij het herstellen van gegevens van SSD, zoals de werking en algoritmes van de SSD controllerchips, het ontcijferen van de complexe datastructuren van sommige SSD-producenten, het verhelpen van bugs in controllerchips, en andere SSD-specifieke problemen. Kroll Ontrack werkt nauw samen met vooraanstaande fabrikanten zoals Intel, Sandisk en Samsung.

Data voortdurend in beweging

Bij traditionele harde schrijven (HDD’s) wordt de informatie lineair op de schijf opgeslagen. Dit is niet het geval bij Flash-opslagmedia en Solid State Drives (SSD’s). Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'wearleveling' of ‘slijtagenivellerende’ technieken. Om de SSD in goede conditie te houden wordt de informatie door controller chip voortdurend verdeeld over willekeurige blokken van de geheugenchips ook als er geen sprake is van het lezen of schrijven van data. Veel fabrikanten gebruiken hiervoor hun eigen technieken.

Encryptie

Veel SSD’s zijn voorzien van automatische hardware-encryptie. Een functie waarbij de standaard automatische encryptie altijd aan staat, vaak zonder dat de gebruiker daar erg in heeft. Elke keer dat de SSD gebruikt wordt vraagt de controller het systeem om een sleutel voor het activeren van de leesfunctie. Zodoende ontstaan er problemen wanneer de controller beschadigd raakt of er een firmwarefout optreedt. Vanuit data recovery oogpunt adviseren wij om software encryptie te gebruiken

Wel of geen Trim command gebruikt

“A trim command allows an operating system to inform a solid-state drive (SSD) which blocks of data are no longer considered in use and can be wiped internally.” De functie staat al dan niet automatisch aan. Het kan ervoor zorgen dat na het onbedoeld formateren van de schijf er geen bestanden meer kunnen worden terug gehaald. Vanuit data recovery oogpunt zien wij liefst dat TRIM uit staat.

Kroll Ontrack heeft een aanpak ontwikkeld om met de complexiteit om te gaan en SSD recovery’s effectief uit te voeren.

Utfordringer I SSD recovery

Wij verrichten SSD herstel voor SSD’s van:

Intel PatriotMemory STEC
SanDisk Samsung PNY Technologies
Western Digital Solid State Storage Micron Crucial
OCZ Technology Kingston Technology Transcend
Toshiba Seagate Overige

Klanten helpen is waar het ons om gaat!

Iedere dag staan wij klaar voor onze klanten die na computerproblemen al hun data verloren lijken te zijn. Wij gaan tot het uiterste in het data recovery proces om iedereen te helpen. Lees meer over hoe klanten het ervaren om met ons te werken.Neem contact met mij op!

Bel direct gratis 0800 5 765 565

Onze klantenservice staat klaar om u te helpen

Neem contact met mij op!