Solid State Drives (SSDs) vs harde schijven wat je moet weten

Press Release

Dinsdag 20 November 2012

Solid State Drives (SSDs) versus harde schijven – de ontbrekende overwegingen

David Logue
20 november 2012

Er is onlangs veel geschreven over Solid State Drives (SSDs) en hun rol op het gebied van enterprise opslag. Deze artikelen bevatten verschillende vergelijkingen van SSDs en mechanische drives in RAID-arrays voor enterprise applicaties. Hoewel de meeste artikelen ingaan op de belangrijkste vergelijkingen (kosten, prestaties, capaciteit, energieverbruik, koeling en betrouwbaarheid), vergeten ze te kijken naar data recovery en de vernietiging van data. In dit eerste deel van een serie van drie artikelen wil ik ingaan op dataverlies en recovery. In het tweede deel ga ik in op datavernietiging en het veilig afvoeren van hardware en tot slot beschrijf ik welke stappen u kunt nemen om de risico’s te minimaliseren.

Maar we beginnen met data recovery. Om te begrijpen hoe uw keuze voor opslag invloed kan hebben op het succes van data recovery in geval van een storing of ramp, moeten we bekijken hoe data van een RAID-array naar de opslagmedia wordt weggeschreven. Bij SSDs gaat de data via de RAID-controller naar de individuele SSD’s die deel uitmaken van de array. Op het moment dat de data de schijf bereikt, gaat het langs een andere speciale controller die we de wear-levelling controller noemen. Deze controller bepaalt naar welke NAND-chip en welk blok op die chip de data elektronisch wordt weggeschreven. De locatie van de data op NAND-chips veranderen steeds om zo de chips een langer leven te gunnen.

Met mechanische disks wordt de data via de RAID-controller op individuele schijven weggeschreven. De data wordt dan magnetisch opgeslagen door de schrijfkop die bits structureert op het medium. Het is belangrijk te begrijpen dat de data is een zeer specifiek patroon op de platters wordt geschreven. Specifieke bits aan data worden opgeslagen op vaste locaties. Als blok 10 bijvoorbeeld op de platter wordt geschreven, blijft dat blok op diezelfde locatie op de disk platters staan. De data kan dan opnieuw worden gelezen door naar de juiste locatie te gaan en de magnetische oriëntatie van de bits af te lezen. Als er wijzigingen worden aangebracht aan de data, zal de oriëntatie veranderen, maar de locatie van de data blijft immer hetzelfde. Kortweg zijn de grootste verschillen dus:

  • Elektronisch versus magnetisch wegschrijven
  • Statische versus dynamische opslaglocaties

De meeste gevestigde data recovery bedrijven hebben jaren de tijd gehad om hun recovery technieken te optimaliseren voor mechanische disks en een aantal heeft zeer geavanceerde methodes voor het omgaan met RAID-controllers. Delen kunnen worden vervangen en beschadigingen van het medium kunnen worden omzeild om toegang te krijgen tot de ruwe data (waarbij in feite een afbeelding wordt gemaakt van de data op de fysieke schijf). Zodra de ruwe data veilig gesteld is, kan software worden gebruikt om de RAID-controller te virtualiseren. De data recovery specialist kan de array virtueel opnieuw samenstellen, waarna de logische volumes kunnen worden herbouwd, fouten kunnen worden hersteld en de data kan worden teruggehaald. Een ander verschil is dat storingen van individuele schijven op mechanische drives vaak voorspelbaar zijn en dat dataverlies kan worden voorkomen of geminimaliseerd.

SSD is een nieuwere technologie en slechts een handvol recovery bedrijven beschikken over de kennis en tools om met de RAID- en SSD-lagen om te gaan om data te redden in geval van een ramp. In sommige gevallen kunnen delen worden vervangen om fouten zo op te lossen. Maar om schade aan het opslagmedium op te lossen moeten veelal de NAND-chips worden verwijderd en ieder apart in beeld worden gebracht. Daarvoor is zeer gespecialiseerde tooling en software nodig, en bedrijven moeten vaak flink investeren in R&D, omdat data op iedere schijf verschillend wordt opgeslagen. De ruwe databits moeten vervolgens worden samengesteld in een bruikbaar formaat, wat een stuk lastiger is om te doen dan het simpelweg een afbeelding maken van de disk zoals bij mechanische schijven. Als dat is gedaan, wordt de RAID opnieuw opgebouwd, evenals het logische volume, schade wordt hersteld en de data wordt teruggezet. Storingen van individuele schijven zijn vaak onvoorspelbaar en er moet bijzonder voorzichtig worden gedaan om dataverlies te voorkomen.
Kortom, wanneer u SSDs vergelijkt met HDDs, vergeet dan vooral niet om ook te kijken naar de mogelijkheden van data recovery in het geval van dataverlies. Dat kan het verschil betekenen tussen het voldoen aan de eisen voor enterprise applicaties en een ramp. Neem voor meer informatie over specifieke RAID-controllers of specifieke drives en hun recoverymogelijkheden, contact op met uw plaatselijke recovery specialist. Uiteraard het liefst voordat u tot aanschaf overgaat!