Press Release

Dinsdag 4 November 2014

Kroll Ontrack lanceert Ontrack PowerControls voor Microsoft SQL Server

Software tool herstelt een tabel binnen enkele seconden direct uit de back-up of snapshots

Hoofddorp, 4 november 2014 – Kroll Ontrack kondigt aan dat de Ontrack® PowerControls™ software is uitgebreid. Met deze bekroonde herstelsoftware is het voortaan mogelijk om op een fijnmazige manier ook tabellen die waren opgeslagen in Microsoft® SQL Server® te doorzoeken en te herstellen. Met deze uitbreiding van de herstelsoftware verdwijnen de hoofdbrekens van veel SQL database administrators (DBAs) als sneeuw voor de zon.

De uitbreiding van Ontrack PowerControls is tot stand gekomen na suggesties van klanten van Kroll Ontrack die aangaven dat verzoeken om SQL-tabellen te herstellen vanaf back-ups of storage-tier snapshots regelmatig voorkomen. Bovendien verstoorden dergelijke verzoeken de normale arbeidsroutines omdat met het herstel vaak uren werk was gemoeid. De extra toegevoegde functionaliteit leidt tot een drastische verkorting van de tijd nodig om een SQL tabel te herstellen. In plaats van uren neemt het herstel van de database-tabellen nog slechts enkele seconden in beslag.

Uit onderzoek van Kroll Ontrack blijkt dat 64 procent van de DBAs regelmatig wordt geconfronteerd met verzoeken om tabellen die waren opgeslagen in SQL terug te halen. Het gaat hierbij met name om volledige tabellen die zijn verdwenen, maar ook om individuele ontbrekende rijen en kolommen in de database. Ook komen incidentele verzoeken binnen om tabelinformatie aan te leveren voor onderzoeksdoeleinden en speciale analyses. 39 procent van de DBAs krijgt maandelijks tussen de een en vijf verzoeken binnen om SQL te herstellen. 25 procent van de respondenten verwerkt naar eigen zeggen meer dan zes herstelverzoeken per maand. Op de vraag hoeveel tijd dan is gemoeid met de SQL-herstelverzoeken antwoordt 52 procent van de DBAs dat het herstel in ieder geval langer duurt dan een uur.

“SQL is het fundament onder veel enterprise toepassingen die worden gebruikt binnen bedrijven en instellingen. Als een bedrijfskritische database als SQL uitvalt, waar bovendien omzet mee is gemoeid, is er meestal paniek in de tent en staat de CIO direct aan het bureau van de DBA om verhaal te halen en te informeren naar de hersteltijd. De schadepost bij uitval loopt bovendien al snel in de duizenden euro’s per incident”, zo licht Jaap-Jan Visser, country manager bij Kroll Ontrack Nederland, toe. “Tot voor kort duurde het dataherstel vaak uren, afhankelijk van onder meer de grootte van de database. De hersteltijd hing ook af van gebruikte herstelsoftware waarbij database administrators gedwongen werden de hele database te herstellen. Bovendien was het vaak noodzakelijk om tijdens het hele herstelproces de volledige SQL Server beschikbaar te houden, zelfs als er maar een enkele tabel teruggehaald hoefde te worden. Ontrack PowerControls verandert fundamenteel de manier waarop DBAs tot voor kort geacht werden herstelprocedures uit te voeren. De software stelt database administrators in staat om SQL-tabellen terug te halen zonder dat ze de volledige database hoeven te herstellen, of de database moeten gebruiken om de back-ups uit te lezen.

“Met onzichtbare of ontbrekende tabellen heb ik in mijn werk helaas maar al te vaak te maken gehad. Ze slokten veel meer tijd op dan mij lief was en zorgden soms voor grote problemen. Eerst moest ik op zoek naar de juiste back-up, vervolgens moest ik een server selecteren met voldoende schijfruimte, om uiteindelijk een hele database te herstellen om één ontbrekende tabel terug te halen”, zegt James Dorame, database systems manager bij Questar Assessment Inc.. “Ontrack PowerControls bespaart me uren werk, vergeleken met traditionele methoden voor dataherstel. Hierdoor kom ik weer toe aan mijn geplande taken en de meer strategische IT-projecten.”

Concreet stelt Ontrack PowerControls for SQL DBAs in staat om snel en eenvoudig reguliere verzoeken om SQL–tabellen te herstellen af te handelen. Dit is mogelijk dankzij een aantal specifieke functionaliteiten:

  • Met de drag and drop-functionaliteit kunnen individuele tabellen, die afkomstig zijn van de oorspronkelijk opgeslagen SQL back-ups of storage tier snapshots, worden versleept naar de gewenste mappen, waarbij er geen noodzaak meer is om de hele database opnieuw op te bouwen.
  • Bekijk de inhoud van de tabel in het voorbeeldscherm zodat u zeker weet dat u de juiste tabel heeft, voordat het daadwerkelijke herstel wordt gestart.
  • Er is geen noodzaak meer om tijdens het herstelproces gebruik te maken van T-SQL of PowerShell scripting.

“Wij krijgen zeker drie verzoeken per dag om tabellen die verdwenen lijken te zijn terug te halen”, zo verklaart Mark Classen, DBA-adviseur. Nu we beschikken over de juiste tool, kunnen we dergelijke verzoeken allemaal honoreren en de gewenste tabellen eenvoudig ophalen en leveren aan de afdelingen die ze nodig hebben. Tot voor kort moesten we dergelijke verzoeken om dataherstel botweg weigeren.”

Ontrack PowerControls ondersteunt de databases SQL 2008 R2 en SQL 2012. Voor de herstelactie is geen speciaal formaat of specifiek back-up-programma vereist. Voor meer informatie: Ontrack PowerControls SQL database herstel tool