Menselijke fout hoofdoorzaak bij gegevensverlies?

Press Release

Vrijdag 12 November 2010

Menselijke fout hoofdoorzaak bij gegevensverlies?

Hoofddorp  – 12 november 2010 – Kroll Ontrack®, de toonaangevende aanbieder van data recovery, computer forensics en andere databeheeroplossingen, heeft een wereldwijd onderzoek gehouden naar de oorzaken van gegevensverlies. Kroll Ontrack vroeg aan meer dan 2.000 deelnemers uit 17 landen in Noord-Amerika, Europa en Azië naar de oorzaak van hun meest recente dataverlies. Het onderzoek toont aan dat 40 procent van de deelnemers gelooft dat een menselijke fout de hoofdoorzaak van dataverlies is, terwijl slechts 27 procent van de ondervraagden werkelijk een recent verlies aan een menselijke fout kun toeschrijven. Dit laatste cijfer is bijna gelijk aan de 29 procent die een storing van de hardware identificeerde als de oorzaak van hun meest recente verlies.

Kroll Ontrack ervaring
Kroll Ontrack Nederland wordt dagelijks benaderd door consumenten die hun digitale foto’s of muziek hebben verloren en bedrijven die belangrijke bestanden kwijt zijn. Uit eerdere onderzoeken van Kroll Ontrack blijkt zelfs dat 1 van de 2 bedrijven om de 2 jaar met dataverlies te maken krijgt. 23 Procent van deze aanvragen wordt direct veroorzaakt door menselijke fouten, zoals volledig en deels overgeschreven bestanden en verwijderde bestanden. 77 procent wordt veroorzaakt door fysieke schade zoals het crashen van de schijf, lees/schrijf fouten en mechanische of elektronische storingen. 30 procent van deze storingen is het gevolg van menselijk fouten zoals het laten vallen van apparatuur, het totale percentage menselijke fouten komt hiermee op 46 procent.

Waarom gegevensverlies?
Menselijke fouten hoeven niet altijd ongelukken te zijn, maar kunnen ook voorkomen tijdens dataherstel werkzaamheden. Uit ervaringen en enquêtes van Kroll Ontrack blijkt dat 1 op de 4 bedrijven faalt in het herstellen van gegevens.

“Er zijn veel slimme IT-specialisten in Nederland, maar data recovery is een veeleisende expertise,” zegt Jaap Jan Visser, Country Manager van Kroll Ontrack Nederland. “Als je niet 100 procent zeker weet hoe je data moet herstellen dan kun je dit beter overlaten aan experts. Kroll Ontrack kan 8 van de 10 gevallen van dataverlies herstellen, maar als er al een mislukte herstelpoging is gedaan wordt het voor ons dubbel zo moeilijk. Daarom hebben we de checklist ‘wat te doen bij dataverlies’ ontwikkeld.”