Press Release

Maandag 9 Januari 2012

De IT-trends van 2012: Geniet van de voordelen, zonder onnodige risico’s

The Data Experts
9 januari 2012

De belangrijkste technologietrends voor het komende jaar zijn virtualisatie cloud computing, social networking en energiebesparing. Maar bedrijven die voordeel willen halen uit deze trends, moeten zorgen voor waterdichte informatiemanagement- en beveiligingsstrategieën om zo te zorgen voor de security van data en verlies daarvan te voorkomen.
In 2012 zal virtualisatie zich ontwikkelen en de aanjager zijn van een aantal andere trends, voorspelt onderzoeksbureau Gartner [link - http://www.networkworld.com/community/blog/gartner-10-key-it-trends-2012]. Virtualisatie biedt zonder twijfel meer flexibiliteit en onafhankelijkheid van hardware. Maar, het risico op dataverlies blijft. Ook in de virtuele wereld wordt informatie nog steeds opgeslagen op een harde schijf of tape. De onafhankelijkheid van hardware elimineert het risico op storingen niet, noch op menselijke fouten. Bedrijven kunnen hun informatiemanagement beter aanpassen op de nieuwe technologie en de risico’s die daarbij komen kijken. Daarbij is de wetenschap dat expertise en de juiste tools een data recovery succesvol kan maken, ook van dit soort complexe systemen, een belangrijke geruststelling.

Ook het gebruik van cloud computing zal dit jaar stijgen. Volgens een recent Cisco-rapport stijgt het cloud-gerelateerde netwerkverkeer jaarlijks met 66 procent. In 2010 vloeide er 130 exabyte aan data door cloudnetwerken en als Cisco’s voorspelling klopt, zal dit in 2015 zijn gestegen tot 1,6 zettabytes. Voordat u investeert in een backupomgeving is het belangrijk te weten welke beveiligingsmaatregelen uw cloudprovider heeft genomen en wat het beleid is in geval van dataverlies. Zorg eveneens voor een solide en getest disaster recovery plan.

Sociale netwerken, zoals Twitter, LinkedIn en Facebook, worden steeds meer door bedrijven gebruikt voor marketing, werving en selectie en het delen van informatie. Hoewel er veel waarde kan worden gehaald uit het gebruik hiervan, kunnen bedrijven niet overzien hoe ze deze informatie moeten beschermen. Hoe meer menselijke interactie, hoe meer data opgeslagen moet worden en hoe meer risico u loopt op dataverlies. Bedrijven moeten daarom doordachte besluiten nemen over waar de content uit sociale netwerken fysiek opgeslagen worden en hoe deze informatie kan worden beschermd.

De groeiende BYOD-trend brengt eveneens uitdagingen met zich mee op het moment dat private smartphones en tablets onvoldoende worden beschermd. Zonder een gedegen backupstrategie voor mobiele apparaten kan waardevolle informatie verloren gaan als het apparaat beschadigd raakt of gestolen wordt. Daarnaast kan bedrijfsinformatie achterblijven op persoonlijke devices als een medewerker het bedrijf verlaat. Organisaties moeten dus nadenken over een manier om die data terug te halen of op afstand te kunnen wissen, zonder het apparaat te beschadigen.
Flash opslagdrives en met name Solid State Drives (SSDsbieden grotere opslagcapaciteit en worden steeds goedkoper. Nu flash- en SSD-technologie steeds wijdverbreider gebruikt wordt, stijgt ook de hoeveel bedrijfskritische data die op deze schijven wordt opgeslagen. Gebruikers hebben daarom efficiënte manieren nodig om data terug te kunnen halen van flash- en ssd-schijven. Daarvoor zijn nog geen standaarden beschikbaar, dus leveranciers ontwikkelen hun eigen versies. Als nieuwe producten op de markt komen, moeten data recovery engineers alle zeilen bijzetten om bij te blijven en te zorgen voor de noodzakelijke tools en technologieën om succesvol data van deze nieuwe media terug te halen. Voor gebruikers van deze media geldt dat regelmatige backups nog belangrijker zijn dan normaal.

Tot slot, de verhalen over verloren en uitgelekte data in 2011 lieten eens te meer zien dat het relatief eenvoudig is om vertrouwelijke data te herstellen. Zodra nieuwe technologieën in 2012 worden omarmd en oudere technologie en hardware wordt afgeschreven, moeten organisaties zich gaan verdiepen in de juiste manier om data te vernietigen en hoe de verouderde hardware op een veilige manier kan worden afgevoerd. Dat geldt niet alleen voor desktops en servers, maar ook voor mobiele devices, laptops, virtuele infrastructuur, USB-sticks, archieven en geheugenkaartjes die worden weggegooid, doorverkocht of gedoneerd.