Press Release

Maandag 23 Februari 2015

Code ontcijfert data recovery software-defined storage mogelijk

HOOFDDORP, 23 februari 2015 - Kroll Ontrack, leverancier van onder meer oplossingen voor data recovery en e-discovery producten en diensten, kondigt vandaag aan dat de onderneming er als eerste in is geslaagd om een data herstel oplossing te ontwikkelen voor alle zogenoemde ‘Leiders’ die vermeld staan in het nieuwste magische kwadrant voor software-defined storage (SDS) van Gartner.

Door de gepatenteerde en beproefde methodologie voor data recovery toe te passen is Kroll Ontrack in staat om de configuratie van de software-defined storage (SDS) te decoderen. Eindgebruikers krijgen hierdoor weer toegang tot hun data vanaf het tijdstip dat ze data kwijt waren geraakt. Dit ultieme redmiddel is een uitkomst voor ondernemingen die worden geconfronteerd met dataverlies en de daaropvolgende downtime in een software defined virtuele omgeving.

Dankzij de simpele implementatie en het eenvoudige beheer is software defined storage inmiddels uitgegroeid tot een populair concept. Het stelt systeembeheerders in staat om storagecapaciteit die nog niet is toegewezen in enkele minuten te configureren en te verdelen over meerdere schijven en storage arrays met als doel om de storage-efficiëntie verder te optimaliseren. Tijdens het configureren of bij het doorvoeren van software - of hardware-patches kunnen echter altijd fouten optreden waardoor dataverlies kan optreden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de zogenoemde pointers die naar de data verwijzen, de zogenoemde metadata, per abuis zijn verwijderd of overschreven. Een pointer verwijst meestal naar een plek in het geheugen waar de data is opgeslagen.

“Louter het feit dat de pointers die naar de data in het software-defined storagesysteem verwijzen plotseling zijn verdwenen, wil nog niet zeggen dat de data zelf is verdwenen”, zo verklaart Jaap Jan Visser country manager bij Kroll Ontrack. “Wél dienen systeembeheerders zich te realiseren dat het data herstel van dit soort systemen zeer complex is omdat elke leverancier van storage defined storageoplossingen zo zijn eigen gepatenteerde systemen voor dataopslag heeft. Deze complexiteit is vergelijkbaar met de problemen die optreden bij het dataherstel van RAID-systemen waarbij de patenten van hardware-leveranciers bij data herstel acties ook roet in het eten kunnen gooien. Voor Kroll Ontrack daarentegen maakt het niet uit of de storageoplossing is geleverd door EMC, NetApp, Dell of HP of welke andere willekeurige leverancier dan ook. Onze softwareontwikkelaars hebben een gepatenteerde methode ontworpen die de software defined storage-configuratie kan ontcijferen. Hierdoor zijn onze data recovery specialisten weer in staat om de RAW datablokken te lezen. Door terug te keren naar de originele instellingen van het systeem zetten ze in feite de klok van het systeem terug naar het moment dat ze data kwijt waren geraakt . Wij bieden ondernemingen weer perspectief bij dataverlies en de disaster recovery. Hoewel hun meest recente snapshot of back-up corrupt is geraakt, is de kans groot dat voor de systeembeheerders de data namelijk weer terughalen”

Kroll Ontrack heeft de afgelopen periode een sterke toename gezien van het aantal opdrachtgevers dat zich bij hen meldde met het verzoek om hun software defined storage (SDS) te herstellen, omdat andere leveranciers daartoe niet in staat bleken. Concreet heeft Kroll in 2014 in totaal 53 procent meer van dergelijke dataherstelacties succesvol uitgevoerd dan in 2013. Voor meer informatie.