Kroll Ontrack data recovery voor harde schijven gevuld met helium

Press Release

Dinsdag 16 September 2014

Kroll Ontrack data recovery voor harde schijven gevuld met helium

Proactief onderzoek en ontwikkeling hebben geleid tot een toolkit voor gegevensherstel voor de nieuwste opslagtechnologie

16 september 2014Kroll Ontrack, de toonaangevende aanbieder van producten en diensten op het gebied van data recovery en ediscovery, heeft vandaag aangekondigd dat zijn engineers met succes gegevens hebben hersteld van een aantal met helium gevulde harde schijven (HDD). Met een speciaal team voor research and development (R&D) heeft Kroll Ontrack proactief een aantal scenario’s voor gegevensverlies nagebootst met verschillende van deze schijven. Om zo een oplsosing te creëren voordat de vraag zich vanuit de klant voordoet. Het heeft een nieuw proces en eigen hulpmiddelen om gegevens van met helium gevulde schijven te herstellen in de laboratoria en cleanrooms van het bedrijf over de hele wereld.

De dichtheid van helium is maar één zevende van die van lucht, daarom kunnen de schijven van bijvoorbeeld de HGST Ultrastar® He6 Helium Drives met minder frictie draaien. Dit maakt het mogelijk dat de koppen nog dichter boven de harde schijf vliegen waardoor een grotere datacapaciteit op dezelfde 3,5 inch ruimte kan worden beschreven. Minder frictie en weerstand houden ook in dat er minder stroom wordt verbruikt en dat de temperatuur tijdens het gebruik lager is.

"Net zoals bij iedere andere nieuwe techniek, moeten we bepalen wat de gevolgen voor het data recovery proces zijn. Toen we hoorden dat deze schijven bestaan, waren we bang dat het laten draaien van een open, met helium gevulde harde schijf, in een cleanroomomgeving het risico op een crash van de koppen drastisch zou vergroten of de koppen niet meer zouden werken door de veranderende vlieghoogte. Dat alles zou gegevensherstel veel moeilijker maken”, verteld Jaap Jan Visser van Kroll Ontrack. "Onze uitgebreide R&D-afdeling bestaat uit engineers van meer dan 20 locaties over de hele wereld die nauw samenwerken aan het ontwikkelen van de beste benadering voor het omgaan met dit unieke scenario. We kunnen nu met overtuiging melden, mochten ze populairder worden, dat wij er in ieder geval klaar zijn voor gegevensherstel van schijven die zijn gevuld met helium.”

Na de hermetisch afgesloten schijven met geautomatiseerde apparatuur te hebben geopend, gebruiken de engineers van Ontrack Data Recovery speciaal voor dit doel ontwikkelde instrumenten. Tijdens het ontmantelen kunnen hiermee de onder kleine toleranties nauwgezette koppen van met helium gevulde harde schijf gescheiden en op voldoende afstand van elkaar worden gehouden, om zo verdere schade te voorkomen. Beschadigde componenten kunnen dan worden vervangen als dit nodig is om de gegevens van de klant te kunnen lezen.

Voor nadere informatie over de bewezen herstelmogelijkheden en het volledige assortiment hulpmiddelen voor gegevensherstel van Kroll Ontrack, bezoek http://www.ontrackdatarecovery.nl/data-recovery-services/