Press Release

Dinsdag 13 December 2016

Gegevensopslag van de toekomst: zullen ronddraaiende schijven in 2020 nog bestaan?

Oudere opslagtechnieken maken almaar plaats voor nieuwere technieken. Lees hier de voorspellingen voor de toekomst en kijk terug op de recente hoogtepunten binnen de wereld van de dataopslag.

MINNEAPOLIS – 13 december, 2016 – De laatste jaren is er op het gebied van data recovery en dataopslag een hoop gebeurd: de introductie van snellere flashgeheugens, een spectaculaire groei in de toepassing van hyper-geconvergeerde opslag en een snelle stijging van het aantal ransomware-incidenten, aldus Kroll Ontrack. In 2017 en daarna worden verdere veranderingen verwacht in de gebruikte technologie in datacenters, een toename in het gebruik van data-encryptie en een verhoogde nadruk op informatiebeveiliging binnen bedrijven.

Flash/SSD-technologie blijft groeien

Onze apparatuur wordt steeds kleiner terwijl de opslagcapaciteit steeds groter wordt, en hetzelfde geldt voor de opslagmedia van bedrijven. Flashtechnologie blijft een grote impact houden in de wereld van de gegevensopslag. Hoewel SSD’s ten opzichte van traditionele opslagmedia duurder zullen blijven, kiezen bedrijven vaak voor een hybride oplossing. Bij Kroll Ontrack signaleren we een groei van 239 procent van het aantal data recovery’s bij hybride schijven sinds 2014. Flashgeheugens worden vaak gecombineerd met de oudere HDD-technieken om kosten te besparen, terwijl bedrijven nog steeds baat zullen hebben bij een snellere opslagtechnologie, een hogere dichtheid en minder stroomverbruik.

Hyper-geconvergeerde opslag neemt verder toe

In de lijst van trends van 2015 schreef Kroll Ontrack over hyper-geconvergeerde opslag als een invloedrijke innovatie voor ICT-architectuur ter verbetering van opslagmethodes via software die op welke hardware dan ook werkt, en voorspelde voor 2016 een voortduring in het gebruik ervan. Ondanks dat de techniek nieuw is en dus de data erover beperkt zijn, is er een toename waargenomen van het aantal klantvragen over hyper-geconvergeerde opslag en de hieraan verwante data recovery’s. Data recovery bij deze gecompliceerde systemen vereist vaak een individueel ontwikkelde methode omdat de gegevens volledig in het systeem zijn geïntegreerd, waardoor het moeilijk is toegang te krijgen tot de sectoren van de schijven.

Nieuwe opslagconfiguraties zijn niet het enige probleem met hyper-geconvergeerde opslag. Hoewel deze nieuwe systemen zeer geavanceerd zijn hebben ze een intuïtievere gebruikersinterface en zijn vaak makkelijker te installeren en te beheren. Dit leidt er vervolgens toe dat bedrijven minder deskundige mensen aanstellen om met deze systemen te werken, werknemers die wellicht niet voldoende kennis hebben om de moeilijkere problemen op te lossen. Dit leidt tot nieuwe problemen als er bijvoorbeeld back-ups moeten worden gecontroleerd of dataverlies geleden wordt. Hoe dan ook zullen bedrijven blijven doorgaan met het gebruikmaken van hyper-geconvergeerde opslag vanwege de vele voordelen.

Ransomware in opkomst, voorlopig geen daling verwacht

In 2016 gingen veel verhalen rond over ransomware en bijbehorende gevallen van dataverlies, en het kon iedereen gebeuren; ziekenhuizen, ondernemingen, particulieren en overheidsinstellingen kregen allemaal te maken met aanvallen. Wearable technology is bij uitstek kwetsbaar vanwege een gebrek aan beveiliging hierbij.

De senior manager van data recovery bij Kroll Ontrack, Jeff Pedersen, raadt bij gestolen of aangetaste data aan een betrouwbare datarecoverydienst in te schakelen die een aangepaste oplossing kan ontwikkelen voor het terughalen van gegevens zonder dat de daders betaald worden. ”Terwijl data en computers een steeds grotere rol spelen in ons leven is het belangrijk jezelf leren te beschermen. Gebruik sterke wachtwoorden en verwijder overbodige data. Kroll Ontrack heeft voor 55 varianten ransomware een decryptiemethode. ”

Hoogkwalitatieve encryptie is het beoogde doel voor informatiebeveiliging

De opkomst van ransomware-aanvallen en andere zwakheden in de beveiliging leiden tot een toename in het gebruik van encryptie door meer dan alleen de overheid, in de zorg en de financiële sector. Pederson voegt toe dat ”Elke organisatie die gevoelige informatie bewaart zou haar gegevens moeten beveiligen met behulp van encryptie. Om de hardere beveiligingsmaatregelen te kunnen ondersteunen dienen datarecoverybedrijven extra middelen in te zetten voor het oplossen van encryptiepuzzels en het herstellen van verloren data.”

Informatiebeveiligingsexperts spelen een grotere rol in het ICT-beleid van ondernemingen

De datarecoveryingenieurs van Kroll Ontrack constateerden dit jaar een groei van 60 procent bij uitgevoerde data recovery’s op locatie, grotendeels dankzij de groeiende bewustwording van datagevoeligheden. Als gevolg van de grotere focus op dataveiligheid en de wetgeving omtrent gegevensbescherming is informatiebeveiliging een drijvende en bepalende kracht op de ICT-afdeling. De handhaving van databeveiliging met betrekking tot bijvoorbeeld gevoelige creditcardgegevens en zorgdata leidt tot meer werk op locatie,veiligheidscontroles en achtergrondchecks. Branches met strenge regelgeving zijn al erg betrokken bij dit onderwerp, maar de bewustwording van zwaktes in andere branches zal de protocollen omtrent data recovery in toenemende mate domineren.

Todd Johnson, vicepresident van data- en opslagtechnologieën bij Kroll Ontrack, verklaart: ”Gegevensbescherming is een belangrijke kwestie en Kroll Ontrack is vastberaden aan de veranderende eisen van klanten te voldoen. Als de klant het toestaat is remote data recovery een verantwoord alternatief om de organisatorische veiligheid en gegevensbescherming te handhaven zonder dat er op locatie moet worden gewerkt.”