Dataverlies bij mobiele apparaten - Kroll Ontrack

Press Release

Woensdag 26 Januari 2011

Dataverlies bij mobiele apparaten

Door: de data-experts
26 januari 2011

Dataverlies: van pc tot binnenzak

Data is overal. Data blijft niet meer beperkt tot de desktop computer, we hebben altijd data bij ons – in de sportschool op onze iPod, in de auto in onze mobiele telefoon en uiteraard overal op het werk in notebooks, desktops, servers en ga zo maar door. Omdat data steeds ‘draagbaarder’ wordt, neemt het risico op het verlies, het kwijtraken, het beschadigen of vernietigen van data ook steeds verder toe.

Uit een onderzoek van Ontrack Data Recovery onder 400 professionals wereldwijd blijkt dat 65 procent minimaal één USB-stick bezit. Omdat die sticks zo klein zijn, worden ze nogal eens verkeerd opgeborgen – in de binnenzak van een pak of in tassen – en zo kan waardevolle en vertrouwelijke informatie ineens op straat komen te liggen.

Hier volgen een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen die kunnen helpen bij het beschermen van mobiele apparaten tegen dataverlies en die mogelijk goed gedrag stimuleren bij het omgaan met USB-sticks om zo een dataramp te voorkomen.

  1. Laat ze niet rondzwerven – Probeer te voorkomen dat USB-sticks gaan rondzwerven. Als je niet precies weet waar de USB-stick is, kun je hem gemakkelijk definitief kwijtraken. Hou een vaste plaats aan voor USB-stick en voorkom zo dataverlies van een draagbaar opslagmedium.
  2. Veilig verplaatsen – Zorg ervoor dat de USB-stick op reis op een veilige plaats is opgeborgen zodat het risico op dataverlies zo klein mogelijk is.
  3. Bij voorkeur geen back-ups – Een USB-stick is te kwetsbaar om daarop waardevolle informatie op te slaan. Gebruik deze sticks dus nooit voor een back-up.
  4. Hou ze gesloten – Als je de stick niet gebruikt, beveilig dan de aansluiting van de USB. Door de beveiligingssluiting te gebruiken die bij elke USB-stick wordt meegeleverd, voorkom je een potentiële dataramp.
  5. Maak ze los – Voordat je op pad gaat met je laptop en de USB-stick, haal ze uit elkaar. Dat verkleint het risico op beschadiging van zowel de laptop als de USB-stick.

Het is belangrijk dat mensen weten dat als data verdwijnt, er diverse oplossingen zijn – zeker nu het gebruik van mobiele opslagmiddelen toeneemt. Noteer de gegevens van een datarecovery-expert die kan helpen bij het terughalen van data van elk opslagformaat – van servers met meerdere terabytes tot kleine xD flashmedia.