Kroll Ontrack presenteert data recovery in het digitale tijdperk

Press Release

Donderdag 22 Maart 2012

Kroll Ontrack presenteert data recovery in het digitale tijdperk

Analyse van de hoeveelheid data die is aangemaakt, verloren gewaand en weer hersteld sinds de komst van de computer

Hoofddorp, maart 2012 – Er zijn rond de 25 miljoen nodig om alle bestanden op te slaan die de ingenieurs van Kroll Ontrack de afgelopen 25 jaar hebben hersteld. Kroll Ontrack, de toonaangevende aanbieder van data recovery, computer forensics en andere data management oplossingen, publiceert vandaag een belangrijke analyse over hoe de technologie voor het herstellen van digitale informatie is geëvolueerd sinds de komst van de pc in de jaren tachtig en de opslagtechnologieën die daarop volgden.

In 1987 werd 1,2 GB aan data hersteld, de gemiddelde harde schijf van is vandaag al 500 keer groter. In 2011 liep de hoeveelheid data hersteld door Kroll Ontrack op tot bijna 35 miljoen GB (35 PB), terwijl het aantal computers dat getroffen werd door dataverlies bijna 1,4 miljoen bedroeg, tegenover 33 000 in 1987.

Uit de analyse data recovery in het digitale tijdperk van Kroll Ontrack is gebleken dat het aantal gevallen van dataverlies de afgelopen jaren evenredig is gestegen met het totale aantal pc’s in de wereld. De analyse toonde ook aan dat gemiddeld één op de duizend computers te maken krijgt met dataverlies. In de tweede helft van de jaren tachtig, het begin van het zogeheten computertijdperk, waren er ongeveer 7000 computers op één miljoen mensen en hadden ongeveer 33 000 computers hadden te kampen met dataverlies. In de tweede helft van de jaren negentig was het aantal computers al opgelopen tot bijna 40 000 per één miljoen mensen en ging data verloren op bijna 225 000 computers. In 2011 waren er per één miljoen inwoners meer dan 200 000 computers en was er sprake van 1,4 miljoen gevallen die kampten met dataverlies.

"De ergste incidenten die Kroll Ontrack in de afgelopen 25 jaar heeft behandeld, waren het gevolg van natuurrampen. Daarbij zagen we verbrande, ondergelopen en fysiek beschadigde harde schijven", aldus Jaap Jan Visser, Country Manager van Kroll Ontrack Nederland. "Ondanks alles slaagt Kroll Ontrack er in om zelfs in de meest extreme situaties grote hoeveelheden digitale data te herstellen. Een van de meest beroemde opdrachten van ons bedrijf was het herstel van meer dan 99% van de data uit de gecrashte spaceshuttle Columbia in 2003."

Volgens de laatste studie door IDC Digital Universe is er sprake van meer dan een verdubbeling van de hoeveelheid data, in 2012 bereiken we zelfs 1,8 zettabytes. Dat komt overeen met 200 miljard HD-films van twee uur. Het zou één persoon 47 miljoen jaar kosten om ze na elkaar te bekijken. Naarmate er meer data wordt aangemaakt, gaan ook meer gegevens verloren. Uit een rapport door het marktonderzoeksbureau Gartner blijkt dat elk jaar minstens 25 procent van de computergebruikers over de hele wereld geconfronteerd wordt met dataverlies. De statistieken van Kroll Ontrack geven aan dat 56 procent van het dataverlies te wijten is aan een hardwarefout en 26 procent veroorzaakt wordt door een menselijke fout. Andere oorzaken zijn softwarefouten (9 procent), computervirussen (4 procent) en natuurrampen, zoals overstromingen of branden (2 procent).

"We kunnen ons leven zonder digitale data niet meer voorstellen", vertelt Jaap Jan Visser, Country Manager van Kroll Ontrack Nederland. "Naarmate de technologie evolueert met zaken zoals virtualisatie, de ‘cloud’ en sociale media, moeten de mensen, bedrijven en uiteraard ook de specialisten op het vlak van data recovery mee evolueren om te kunnen omgaan met deze opslagmedia en de nieuwe uitdagingen die ze met zich meebrengen. Bedrijven moeten niet alleen hun beleid en praktijken inzake beschikbaarheid van data bijsturen, ze moeten ook op zoek naar een data recovery specialist die ervaring heeft in het omgaan met de nieuwste technologieën bij het opstellen van business continuïteit en herstelplannen."