Top 10 waargebeurde scenario’s van dataverlies in 2013

Press Release

Woensdag 20 November 2013

Kroll Ontrack presenteert: de top-10 bizarre data recovery verhalen 2013

Nieuwsbericht

Kroll Ontrack presenteert: de top-10 bizarre data recovery verhalen 2013
Elfde editie van de lijst met opvallende, waargebeurde scenario’s van dataverlies

Hoofddorp, 20 november 2013 - Kroll Ontrack, leverancier van producten en diensten voor data recovery, datamanagement en e-discovery, presenteert de elfde editie van zijn top-10 bizarre data recovery verhalen. De afgelopen elf jaar verzamelde en publiceerde Kroll jaarlijks een lijst met de lastigste fysieke en logische schades, afkomstig uit diverse kantoren wereldwijd. Alle top-10 bizarre data recovery verhalen van de afgelopen elf jaar zijn samengesteld in de Data Disaster Hall of Fame. De meest recente lijst is die met bizarre data recovery verhalen van het afgelopen jaar.

Top-10 bizarre data recovery verhalen 2013

  1. Lange reis, kapotte schijf (Hong Kong): Een fotograaf die een fietsreis om de wereld maakte, kwam in mei 2013 aan in Hong Kong, waar hij erachter kwam dat de harde schijf waarop twee jaar aan foto’s en video’s stonden van zijn 40.000 kilometer lange fietstocht kapot was. Ons team in Hong Kong ging aan het werk, maar stond voor een flinke uitdaging aangezien de schijf op meerdere plaatsen op meerdere lagen fysiek beschadigd was. Door vrijwel iedere denkbare recovery techniek te gebruiken, lukte het toch om het merendeel van de beelden te redden.
  2. Film verminking (Polen): Tijdens de productie van een film voor een filmfestival kreeg de crew te maken met een ramp op de set. Terwijl er tijdens een productiedag een back-up werd gemaakt van hun laptop naar een externe schijf, schopte een van de medewerkers per ongeluk de tafel omver. Zowel de laptop als de externe schijf sloegen tegen de vloer waardoor de data niet meer te benaderen was. Achttien maanden productie en investeringen stonden op de tocht met slechts twee maanden tot het festival. Er is meer dan 80 procent van de data terug gehaald, waardoor de film de deadline van het festival haalde.
  3. Wild data feestje (Groot-Brittannië): Een universiteitsstudente belde voor hulp. Ze was haar scriptie kwijt en had die nodig om te kunnen slagen. Toen de engineers vroegen wat er gebeurd was met haar laptop, legde ze uit dat het examenfeestje van de avond ervoor de boosdoener was. Haar laptop had de hele nacht in gemorste drank liggen weken. De scriptie van de studente is teruggehaald en ze is afgestudeerd.
  4. Woedende gamer (Frankrijk): Een moeder van drie kinderen probeerde de familiecomputer zonder succes op te starten. Er verscheen een foutmelding. Ze vroeg haar kinderen of er iets vreemds was gebeurd, aangezien zij de laatsten waren die de computer hadden gebruikt. Geen antwoord. Ze voelde nattigheid en vroeg het nogmaals. Wat bleek? De oudste vertelde dat haar broertje zo woest was geworden toen hij een videospelletje had verloren dat hij met zijn vuisten op het toetsenbord had staan rammen. Alle data is terug gehaald en de kinderen spelen nu rustig spelletjes op de computer.
  5. Verijdelde overval (Italië): Een dief nam onder meer een laptop mee uit een huis, maar moet in het proces afgeschrikt zijn, want de laptop werd achtergelaten in de tuin. Daar werd hij de volgende ochtend gevonden door zijn eigenaar, nadat de laptop de hele nacht in de regen had gelegen. De data op de SSD is terug gehaald.
  6. Onder invloed (Verenigde Staten): Na een heftig nachtje feesten, werd een man midden in de nacht wakker en ging naar, wat hij dacht dat de WC was. ’s Morgens ontdekte hij dat hij over zijn laptop had staan plassen. De data is voor 100 procent terug gehaald.
  7. Sabotage (Groot-Brittannië): We ontvingen een pakketje met daarin stukjes van een harde schijf. Toen engineers naar het bedrijf belden waarvan het pakketje afkomstig was om te vragen wat er was gebeurd, werd hen verteld dat de drive herhaaldelijk was toegetakeld met een hamer. Het bedrijf stond erop dat de data op de drive probeerde terug te halen. Slechts één bestand kon worden gered. Wat het bedrijf uit dat ene bestand kon opmaken was dat een medewerker had geprobeerd een bestand te verwijderen en het bewijs daarvoor had vernietigd. Dat ene bestand was genoeg om de medewerker te kunnen vervolgen.
  8. Natuurrampen (Verenigde Staten): Helaas zijn een aantal van de grootste datarampen te wijten aan natuurrampen. Toen een klant hoorde over de aankomende orkaan Sandy, werd in allerijl een back-up van alle servers gemaakt. Ze hadden alleen niet kunnen bevroeden dat de rivier op slechts een kleine kilometer van hun kantoor zo ver buiten zijn oevers zou treden als het deed, waardoor al hun servers en back-uptapes 70 centimeter onder water kwamen te staan. Alle data van het kantoorinrichtingsbedrijf, dat sinds 1957 bestaat, is hersteld. De organisatie liet weten dat zonder de recovery het hele bedrijf vanaf scratch opnieuw had moeten worden opgebouwd.
  9. Spinnen (Italië): We werden ingeschakeld om te werken aan een vijf jaar oude server waarvan de harde schijf was gecrashed. Toen de engineer de schijf opende, vond hij een nest spinnen. De spinnen hadden eveneens een vakantieonderkomen ingericht in de schijf van de server, vlak naast de schrijfkoppen.  100 procent van de data kon worden hersteld.
  10. Een mobieltje is niet kogelvrij (Verenigde Staten): Geen nadere uitleg nodig. Volledige recovery, 10GB data in totaal.

Lees hier de vorige edities van top-10 bizarre data recovery verhalen:
Bizarre data recovery verhalen 2012
Bizarre data recovery verhalen 2011
Bizarre data recovery verhalen 2010
Bizarre data recovery verhalen 2009
Bizarre data recovery verhalen 2008
Bizarre data recovery verhalen 2007