Press Release

Vrijdag 3 December 2010

KROLL ONTRACK PRESENTEERT Bizarre gevallen van data verlies top 10 2010

Zevende editie van jaarlijkse datarampen bekend gemaakt

Met geavanceerde harddisk recovery tools en processen en een achtergrond van meer dan 30 jaar ervaring in het terughalen van gegevens van zwaar beschadigde harde schijven, hielpen Ontrack® Data Recovery’s specialisten, klanten ook dit jaar weer data te herstellen na enkele Bizarre gevallen van data verlies.

Bizarre gevallen van data verlies top 10 2010, samengesteld door Kroll Ontrack

10. Oeps, dat past niet – Toen de laptopaccu van een beginnende computerbezitter het liet afweten, grabbelde hij achter zijn bureau naar wat hij dacht dat de notebookoplader was en stak hij de voedingskabel in zijn laptop. Helaas bleek het de stroomkabel te zijn van een ander apparaat en brandde hij zijn machine door.

9. Dubbel dataherstel – Voor een klant moesten diverse gearchiveerde tapes worden hersteld. Het Kroll Ontrack Tape Services-team herstelde prompt de data en retourneerde deze op zes externe HDD´s. Het bedrijf van de klant probeerde vervolgens op nog eens zes HDD´s een back-up te maken van de gegevens en sloeg deze HDD´s op in een vuurvaste kluis. Toen ze de benodigde gegevens wilden gaan gebruiken vanaf de back-up HDD’s, bleek helaas dat iemand een deel van de gegevens per ongeluk had overschreven. “Geen probleem!” dachten ze. “We kunnen gewoon de Kroll Ontrack HDD’s gebruiken!” Na aansluiten van deze HDD’s ontdekte ze echter dat de data niet gekopieerd was , maar verplaatst, zodat er niets meer op de HDD’s stond. Gelukkig lagen de originele tapes nog bij Kroll Ontrack zodat ze de gegevens voor de tweede keer konden herstellen.

8. Diefbare herinneringen – Een vrouw die op bezoek ging bij haar in het ziekenhuis opgenomen vader, werd het slachtoffer van een brutale dief. Deze drong de ziekenhuiskamer binnen waar de spullen van de bezoekster lagen en stal een laptop die ooit het eigendom was van de dochter van de vrouw. Tragisch genoeg was deze dochter onlangs overleden aan kanker. De roof werd direct breed uitgemeten in het nieuws, wat tot een snelle arrestatie leidde. Ook de gestolen laptop werd teruggevonden, maar de harde schijf bleek te zijn gewist. Kroll Ontrack nam contact op met de familie en slaagde er in om 90 procent van de enige foto’s die het gezin nog van hun overleden dochter had te herstellen.

7. Vleselijk goed verpakt – Onlangs kwam een harde schijf binnen bij het Ontrack Data Recovery lab, met als afzender een slagerij. De schijf was keurig verpakt in tempex, samen met de restanten van een zalige gerookte ham. Na de behuizing grondig te hebben ontvet, werd de harde schijf naar de cleanroom gestuurd, waar technici een mechanisch defect vermoedden. Gelukkig konden alle gegevens worden hersteld. Voor een deel was dit te danken aan het feit dat de klant het advies van de Ontrack Data Recovery-expert nauwgezet had opgevolgd door de schijf te verpakken in de originele staat en deze voldoende te beschermen tijdens het transport.

6. In de lucht gevlogen – Een reiziger genoot tijdens het wachten op de luchthaven van een lekker kopje espresso. In de espressobar zette hij zijn laptoptas even op de grond en vergat hem vervolgens mee te nemen. De luchthavenpolitie werd geattendeerd op de achtergelaten bagage. Terwijl de reiziger inmiddels aan boord was van zijn vliegtuig, werd zijn laptop als voorzorgsmaatregel opgeblazen.

5. Riemen vast – Een zakenvrouw die te laat op haar werk dreigde te komen, plaatste haar koffertje op het dak van haar auto. Gehaast plaatste ze haar kind in het zitje en haar koffie in de bekerhouder. In een ultieme poging om toch nog wat tijd goed te maken, deed ze snel haar riem om en trok lekker vlot op. Met als gevolg dat haar koffertje, inclusief haar laptop, van het dak van de auto schoof. Precies voor haar voorwielen, en te laat om nog te remmen.

4. MacKattenbak – Een vrouw liet haar Macbook thuis op de vloer liggen, zodat deze enkele uren kon opladen. Toen ze thuiskwam, ontdekte ze een plasje vloeistof op het toetsenbord. In een hoekje zat haar zo onschuldig mogelijk kijkende kitten. Nader onderzoek wees uit dat de laptop dreef van de kattenurine!

3. Op de bres voor Afrika – Een man zei zijn baan op om zijn jarenlange droom te gaan vervullen: een reis naar Afrika om daar de armoede te fotograferen. Nadat hij daar enkele maanden had doorgebracht en flink veel foto’s had gemaakt, keerde hij terug naar huis. Daar wilde hij de foto’s ontwikkelen en ze verkopen aan bedrijven, om zo de noodzaak van hulp aan Afrika onder de aandacht te brengen. Ongelukkig genoeg ontstond er een brand in zijn appartement. Gelukkig wist een brandweerman de computer met daarop de foto’s nog net uit de vlammenzee te redden. Tijdens het afdalen van de brandladder laat hij de computer echter vallen. Ondanks deze twee verwoestende incidenten wisten Ontrack Data Recovery-technici 100 procent van de foto’s te redden.

2. Hoofd boven water houden – Een overstroming in Europa betekende voor een computer dat deze twee dagen lang kopje onder ging in rivier- en regenwater. Het water van de overstroming was echter niet het enige probleem van de harde schijf. Toen de drive aankwam in de Ontrack Data Recovery cleanroom, werd een mier aangetroffen. Hangend aan de lees/schrijfkop van de drive wist het diertje te ontsnappen aan de wateroverlast. Rigoureuze cleanroom technieken leidden tot herstel van de meeste gegevens op de drive; de mier had helaas al teveel water binnengekregen.

1. Laptops zijn niet waterproof – Een man die tijdens zijn vakantie even lekker wilde ontspannen op het strand, nam zijn laptop mee om al zonnend zijn e-mail te controleren. Omdat het ‘s middags steeds warmer werd, besloot hij even te gaan zwemmen. Omdat hij zijn laptop niet onbeheerd achter wilde laten, stopte hij deze in een plastic zak zodat hij niet nat zou worden tijdens het zwemmen. De tas bleek niet zo waterdicht als hij gehoopt had, net zo min als de laptop waarop al zijn gegevens verloren gingen.

"Dataverlies blijft in allerlei variaties optreden, hoewel elke situatie weer verschillend is, kan een ervaren data recovery bedrijf er met behulp van de juiste hulpmiddelen, technieken en expertise voor zorgen dat zoveel mogelijk cruciale gegevens worden gered,” zegt Jaap Jan Visser, country manager van Kroll Ontrack Nederland. “Als wereldwijde marktleider in data recovery services bieden wij de snelste, gemakkelijkste en meest rendabele oplossingen aan klanten die te maken hebben gekregen met dataverlies.”