Press Release

Woensdag 2 December 2009

Bizarre gevallen van data verlies top 10 2009

Kroll Ontrack’s jaarlijkse top 10 onthult nieuwe vormen van data misbruik

Hoofddorp, 2 december 2009 – Een omgevallen server na een vechtpartij op de werkplek en een harde schijf die op de bodem van de zee ligt. Het zijn maar twee van de verhalen die dit jaar het overzicht met data-rampen van Kroll Ontrack hebben gehaald.

De toonaangevende aanbieder van data recovery-producten en diensten heeft zijn zesde jaarlijkse top tien van data herstel uitgebracht. Verzameld na een wereldwijde poll onder Kroll Ontrack® Data Recovery-experts, toont het overzicht aan dat gegevensverlies op ieder moment, overal en door diverse factoren kan plaatsvinden.

De top tien bijzondere recoveries van Kroll Ontrack Data Recovery 2009:

1. Gerechtelijke obstakels – Toen wetsdienaren het huis binnendrongen van een verdachte crimineel gooide deze een laptop met potentieel relevant bewijsmateriaal uit het raam van een gebouw met 12 verdiepingen. Hierdoor viel de laptop in stukken op het trottoir en lag de harde schijf aan gruzelementen. Onderzoekers klopten bij Kroll Ontrack aan voor het terughalen van foto’s, video’s en e-mails.

2. Tot op de bodem – Een harde schijf zakte ruim 60 meter naar de zeebodem. Hij werd zes maanden later ontdekt en naar Kroll Ontrack’s laboratorium gebracht. Hier werd 99 procent van de data in images omgezet en teruggehaald.

3. Het beste paard van stal – Een paardrijdtocht eindigde abrupt met een val. De ruiter droeg op dat moment een camera en terwijl de berijder niets mankeerde, kon dat van de geheugenkaart niet gezegd worden. De bestanden waren beschadigd en konden niet worden overgezet naar de computer. Nadat de ruiter het zelf twee keer tevergeefs geprobeerd had, bewees Kroll Ontrack de laatste hoop te zijn.

4. Misselijk – Nadat een huisdier zich tegoed had gedaan aan een stuk ontdooiend vlees dat op het aanrecht lag, werd het beest misselijk en gaf het over op de computer van het gezin. De etensresten sijpelden in de harde schijf van de computer en ruïneerden zodoende niet alleen het diner maar ook de computer.

5. Verkeersdrempel – Terwijl hij onderweg was op zijn motor raakte de motortas van een fotograaf los. Hierin zat zijn camera. Deze vloog eruit en brak in stukken; de geheugenkaart belandde in een modderpoel.

6. Boksring – Als gevolg van een ruzie tussen twee collega’s viel een server van een server rack in een serverruimte. Gelukkig voor hen werd de belangrijke zakelijke informatie volledig teruggehaald.

7. Wat vliegt daar door de lucht? – Een zakenman die te laat was voor een afspraak maakte de fout om zijn laptop op het dak van zijn auto te zetten. In zijn haast vergat hij dit bij het wegrijden en toen hij de bocht om ging vloog de laptop door de lucht en knalde tegen een muur. Kroll Ontrack Data Recovery-ingenieurs konden de kapotte harde schijf repareren en de data op de laptop van de man terughalen.

8. Van onderen! – Om onbekende reden viel een laptop van de tweede verdieping van een zakenpand naar beneden. In eerste instantie werd het apparaat naar een ander data recovery-bedrijf gestuurd waar ze aangaven dat de data onherstelbaar beschadigd waren. Een second opinion bewees echter het tegendeel.

9. Kat en USB spel – Toen een kat besloot een kat en muis spel te vervangen door een kat en AC-stroomkabel spel, eindigde dit in mineur. De kabel was verbonden met een externe USB HDD en natuurlijk viel deze. Hierdoor werden de financiële gegevens en persoonlijke herinneringen onleesbaar.

10. Een foto is meer waard dan duizend woorden – Een klant formatteerde per ongeluk een SD-kaart waardoor één zeer bijzondere foto verwijderd werd. Deze betreffende foto was van een recente reis waarbij de klant een foto van een adembenemend uitzicht voor een vreemdeling had gemaakt die zijn camera vergeten was. De klant beloofde de foto te mailen wanneer hij weer thuis zou zijn. Kroll Ontrack hielp hem om zijn woord te houden.

“Kroll Ontrack Data Recovery-ingenieurs doen jaarlijks meer dan 50.000 data recoveries. Hoewel sommige gevallen extreem zijn, is het belangrijk om te beseffen dat door technologische ontwikkelingen en kennis verreweg de meeste gevallen van dataverlies aangepakt kunnen worden”, zegt Jaap Jan Visser, country manager Nederland bij Kroll Ontrack.