Bizarre gevallen dataverlies top 10 2008 Kroll Ontrack data recovery

Press Release

Dinsdag 9 December 2008

Kroll Ontrack presenteert vijfde jaarlijkse overzicht van ongelofelijke data-rampen en bijzondere data recoveries

Technologie en computerkennis verbeteren, maar de jaarlijkse lijst van Kroll Ontrack laat zien dat ongelukjes nog steeds onvermijdelijk zijn
Hoofddorp, 9 december 2008 - Kroll Ontrack®, aanbieder van Ontrack® data recovery-oplossingen, presenteert zijn vijfde jaarlijkse top 10 van data-rampen. Deze lijst geeft een overzicht van waargebeurde situaties van gegevensverlies. Deze zijn verzameld door de data recovery-specialisten in Kroll Ontrack's 32 kantoren. Uit de lijst blijkt dat hoe voorzichtig je ook bent, gegevensverlies vaak onvermijdelijk is.

De top tien data-rampen en bijzondere recoveries van Ontrack Data Recovery 2008:

1. Gebakken laptop - Voor hij op vakantie ging verborg een man zijn laptop in de oven om hem te beschermen tegen inbrekers. Zijn vrouw kwam echter eerder thuis en wilde voor vertrek nog een kipschotel in de oven maken. Ze verwarmde hem vast voor. De oven bakte niet alleen de kip, maar ook de harde schijf.

2. Beestenboel - Een onderzoeksinstituut was bezig met een belangrijk project voor het behoud van wild toen dat abrupt tot stilstand kwam. Eén van de flash traceerchips in de halsband van een panter in Florida was in het wild fysiek beschadigd. De belangrijke gegevens voor het panterbehoudprogramma werden succesvol hersteld.

3. Zuigkracht - Een alledaagse huiselijke schoonmaakbeurt kreeg een vervelende draai toen een 1GB flashdrive samen met de kruimels werd opgezogen. De stofzuiger zoog zo sterk dat de componenten van de printplaat werden getrokken en de connector losraakte.

4. Babytandjes - Kroll Ontrack ontving een SD-kaart van een camera met een hoop tandafdrukken erop. De klant gaf aan dat een 'wild beest' het te pakken had gekregen en erop had gekauwd. Het wilde beest waar hij over sprak, bleek zijn tweejarige zoon te zijn.

5. Hondsdolheid - Een speelse hond sloeg de draagbare USB-drive van de salontafel waardoor hij niet meer aangesloten kon worden op de computer van het gezin. Op het spel stond 5 jaar aan familiefoto's, maar Ontrack Data Recovery - een divisie van Kroll Ontrack - kon ze allemaal terughalen.

6. Houd de dief! - Een laptop, tas, autosleutels en de gezinsauto werden gestolen uit een woning. De auto werd de volgende dag teruggevonden langs een rivier, maar de laptop of handtas waren nergens te bekennen. Dagen later klopte een barmhartige Samaritaan aan bij het bestolen gezin met in zijn hand een drijfnatte laptoptas, inclusief laptop. Zijn kinderen hadden hem gevonden op het strand. Hoe hij de eigenaar had kunnen vinden? De dief had de handtas in de laptoptas gepropt voordat hij hem in de rivier gooide.

7. That's a wrap - Een onafhankelijke filmmaker legde de laatste hand aan zijn nieuwste Western op zijn MacBook Pro. Plotseling maakte deze een raar geluid en crashte. Zonder back-up, vreesde de filmmaker dat een jaar werk voorgoed verloren was. Met hulp van de Ontrack Data Recovery-diensten werd de film teruggehaald, voltooid en verkocht. Hij is nu internationaal verkrijgbaar op dvd.

8. Als ze me missen… - Een vakantievierende advocaat dacht te kunnen gaan vissen met haar vader en tegelijkertijd een beetje te kunnen werken. Een vriend van haar vader werd zo boos dat ze haar laptop mee aan boord had genomen dat hij de laptoptas (met daarin de laptop en back-up-apparatuur) overboord gooide. Volledig gekleed sprong de advocate de laptop achterna, maar het bleek te laat. Gelukkig voor haar wisten de specialisten van Ontrack Data Recovery belangrijke zakelijke informatie en belastinggegevens weer boven water te krijgen.

9. Waterballet - Toen orkaan Katrina in 2005 toesloeg in de VS, was een pasgetrouwd stel ervan overtuigd dat hun verlovings- en trouwfoto's nooit meer teruggehaald konden worden. Hun angst werd bevestigd toen een plaatselijke data recovery-aanbieder de harde schijf bestempelde als 'onherstelbaar beschadigd'. Twee en een half jaar later viste het stel de schijf weer op uit hun kelder en lieten Ontrack een poging wagen. En blij toe: alle verlovings- en trouwfoto's konden teruggehaald worden.

10. Overboord - Een zeiltocht rond de wereld eindigde in mineur toen de boot van de reizigster op de laatste dag van de reis kapseisde. Haar laptop met haar logs van de reis was ook aan boord. Gelukkig wisten de ingenieurs van Ontrack Data Recovery de gegevens voor de volle 100% te herstellen waardoor ze het bewijs van haar once-in-a-lifetime experience terugkreeg.

"Elektronisch opgeslagen informatie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. In het geval van gegevensverlies biedt een professioneel data recovery bedrijf de beste kans op een succesvolle recovery", zegt Jaap Jan Visser, country manager Nederland bij Kroll Ontrack. "Speciale faciliteiten zoals cleanrooms, geavanceerde technologie en apparatuur en gekwalificeerde en ervaren engineers maken het verschil. De top 10 van 2008 en de toppers van voorgaande jaren zoals een miereninvasie (2007), een smerige sok als bescherming van een harde schijf (2006), een kakkerlakkenplaag (2005) en een vliegtuig dat over een laptop heen rijdt (2004) laten zien dat geen incident te bizar of te moeilijk is voor ons om op te lossen."