Harde schijf gecrasht? Harddisk recovery voor alle modellen, types en merken!

Op een harde schijf wordt tegenwoordig alles opgeslagen: van cruciale bedrijfsgegevens tot privéfoto’s. Geheel verschillende soorten data, maar allemaal even belangrijk. Als de harde schijf er opeens mee ophoudt, gaat dit gepaard met een gevoel van wanhoop. Gelukkig is uw redding daar; Kroll Ontrack is al 30 jaar innovatief op het gebied van harddisk recovery.

Werkt de harde schijf niet?

Zet uw computer rustig uit en gebruik de harde schijf niet meer om verdere schade te voorkomen

Bel voor gratis advies.
0800 5 765 565


hard disk recovery voor verschillende soorten hard disks

Voor alle soorten opslagmedia

Kroll Ontrack verzorgt hard disk recovery voor elk merk, model en type. Onze hard disk recovery diensten worden erkend door de grote hard disk producenten. Western Digital, Fujitsu, Hitachi, Samsung en Toshiba staan toe dat Kroll Ontrack de garantiezegel van harddisks verbreekt, zonder dat de garantievoorwaarden vervallen.


Voor alle soorten defecten

Onze ingenieurs verdelen kapotte harde schijven in twee categorieën:

Logische schade: De harde schijf werkt wel, maar de bestanden en mappen zijn verdwenen. Dit kan zo zijn door bijvoorbeeld een verloren partitie, het per ongeluk opnieuw formatteren van de schijf, virussen, corrupte bestanden, beschadigde bestanden of het per ongeluk wissen van bestandenvirus.

Mechanische schade: De harde schijf werkt niet; de harddisk gaat niet aan of kan de gegevens niet lezen. De meest voorkomende oorzaken zijn een head crash, valschade, stootschade, motorschade of elektronische defecten. Deze problemen gaan vaak gepaard met vreemde, slijpende, schurende of tikkende geluiden.

hard disk recovery - Whatever is the data lose cause

hard disk recovery for Water Damaged Hard Drives

Waterschade

6 nuttige tips bij ongelukken met water:

 • Tip nr. 1: Test niet of het apparaat het nog doet. Dat kan kortsluiting veroorzaken.
 • Tip nr. 2: Denk na over wat voor data er ontbreekt, evalueer de situatie en neem zo nodig contact op met de harddisk recovery-experts.
 • Tip nr. 3: Heeft uw apparaat in het water gelegen, droog ’m niet af en bewaar ’m in een luchtdicht bakje of zakje.
 • Tip nr. 4: Bent u belangrijke data kwijt dan mag er niet teveel tijd verloren gaan voor een poging om de gegevens te redden wordt ondernomen, anders kunnen de gegevens voorgoed weg zijn. Bij waterschade kan er roest ontstaan, met als gevolg nog meer dataverlies.
 • Tip nr. 5: Is er slechts water op het toestel gemorst, laat ’m drogen tot het water verdampt is. Let op alleen als je zeker weet dat de gegevensdrager zelf inderdaad niet nat is geworden.
 • Tip nr. 6: Is er bier, frisdrank etc. op het toestel gemorst, maak het schoon.

Tikkende geluiden

Zet uw computer meteen uit als de harde schijf vreemde tikkende geluiden maakt. Deze geluiden kunnen erop wijzen dat uw harde schijf een head crash heeft en de data niet goed leest, wat kan leiden tot blijvende, onherstelbare schade aan uw data.

Meer over waarom het verstandig is uw pc uit te zetten bij klikgeluiden

Exclamation mark

Wanneer u vreemde geluiden hoort, bel Kroll Ontrack gratis op 0800 5 765 565. Uw harde schijf heeft mechanische schade opgelopen en wij kunnen u helpen!

harddisk recovery for Hard Drives that are making noises

Tips for hard disk recovery

Verdwenen bestanden, per ongeluk gewiste bestanden of problemen na het opnieuw formatteren

Probeer Ontrack Easyrecovery software als u per ongeluk bestanden heeft verwijderd en u een data recovery nodig heeft.

U kunt een gratis proefversie downloaden en zien of uw gegevens hersteld kunnen worden. Als de bestanden gevonden worden kunt u het programma in onze webshop kopen.

Zelf bestanden terughalen met de doe-het-zelf recovery tool van Kroll Ontrack.

Encryptie

Veiligheid

Kroll Ontrack heeft uitgebreide protocollen ontwikkeld voor het ontvangen, hanteren, recoveren en terugzenden van versleutelde gegevens . Om zo bij ieder stap van het proces de veiligheid te kunnen verzekeren. Hoewel encryptie het hard disk recovery proces complex maakt, kunnen versleutelde gegevens toch hersteld worden door onze specialisten. De herstelde data sturen wij versleuteld terug op een externe harde schijf.

Kroll Ontrack heeft voor het herstellen van versleutelde data de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig van beheerders of gebruikers. Wees erop voorbereid deze informatie aan uw ingenieur te geven. Sluit deze gegevens nooit bij te herstellen data dragers in.

Hard disk recovery bij een versleutelde harde schijf

Herstel van een versleutelde harddisk verloopt hetzelfde als bij alle andere opslagmedia:

 • Controle van de conditie van de harddisk: hoe werkt hij, zijn er logische of fysieke defecten?
 • In de cleanroom wordt ervoor gezorgd dat de harde schijf in alle veiligheid behandeld wordt.
 • Er wordt een image van de data gemaakt.
 • Decryptie proces en analyse onderliggende dat structuren.
 • Rapportage en offerte. Na acceptatie van de offerte gaan we verder met volledige data recovery. 
 • Data worden klaargemaakt voor levering aan de klant.
 • Encryptie van de data voor levering aan de klant.

Nieuwe decryptietechniek - Decryption on the fly!

techniek hard diks recovery

Onze nieuwe methode voor het ontcijferen van een harde schijf is sneller en geeft een beter resultaat dan traditionele decryptie technieken. De gepatenteerde techniek scant alleen die delen van de harddisk die data bevatten. In een kortere tijd kunnen meer gegevens verwerkt worden, waardoor kostbaar tijdverlies geminimaliseerd wordt.

Voor het ontcijferen van gegevens heeft Kroll Ontrack de gebruikersnaam en het wachtwoord van de harde schijf of toegang tot uw encryptiesoftware nodig. Sommige bedrijven gebruiken nog ingewikkeldere encryptiemethodes om hun gevoelige data te beveiligen, en in zulke gevallen werkt Kroll Ontrack samen met de aanbieders hiervan, nadat wij de opslagmedia ontvangen hebben.

Welk beveiligingsbeleid heeft uw bedrijf?

Sommige ondernemingen hebben zulke strenge regels dat encryptie informatie niet kan worden gedeeld met externe bedrijven. In dat geval kunnen wij op andere manieren uw data herstellen. Kroll Ontrack kan met zijn standaard hard disk recovery procedure data herstellen in versleutelde vorm. De gegevens blijven dan versleuteld totdat ze door iemand met de sleutel geopend worden. Echter, omdat Kroll Ontrack geen rapport kan samenstellen over de gegevens die gered kunnen worden, zal de klant niet van tevoren te weten komen of wij cruciale data kunnen herstellen, totdat de klant zelf de teruggestuurde data ontcijfert.

Servicelevels


Hard disk technologie

De hard disk technologie bestaat al sinds de jaren 50. De grote systemen met meerdere schijven, zoals IBM 305 RAMAC, werden alleen in mainframes gebruikt. Pas in de jaren 70 en 80 werd het opslaan op de harde schijf toegankelijker dankzij kostenreducties, technische vernieuwingen, een hogere opslagcapaciteit, prestatieverbeteringen en nieuwe productietechnieken.

Welke vooruitgang heeft de harde schijf geboekt? Waarom crasht een harde schijf? Waarin onderscheidt Kroll Ontrack zich van andere hard disk recovery -ondernemingen?

Harde schijven zijn een combinatie van geavanceerde elektronische en mechanische systemen met speciale motoren en elektromechanische onderdelen, om gegevens te kunnen lezen en schrijven.

De technologie van de harde schijf heeft zich over de jaren steeds meer ontwikkeld. Harde schijven schrijven en lezen niet alleen data, maar kunnen zichzelf ook onderhouden. De hedendaagse harddisk gebruikt een serie algoritmen om data op de schijf te controleren en houdt intern ook een ”Defect Management”-lijst bij die constant de prestaties en status van de schijf zelf bewaakt. Als een sector kapot dreigt te gaan, zal de elektronica ervoor zorgen dat deze sector niet meer gebruikt wordt. Tegenwoordig zijn veel harde schijven voorzien van S.M.A.R.T.-technologie (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) voor het monitoren van alle interne systemen van een harddisk.

Afgezien van alle controles en onderhoudsprocedures kan een harde schijf crashen. Dit kan komen door bijvoorbeeld fysieke schade zoals val- of stootschade, of stroomuitval of overspanningen die de elektronica beschadigen of data vernietigen. Mechanische onderdelen kunnen defect raken door een te hoge temperatuur van de harde schijf, vaak als gevolg van niet-werkende ventilatoren.

Veel voorkomende defecten van harde schijven:

Probleem Beschrijving
Intern mechanisch defect Defect aan de bewegende mechanische onderdelen.
Periodieke defecten Terugkerende defecten tijdens normaal gebruik waarvan het soms niet mogelijk is de oorzaak te achterhalen.
Fysieke schade Wanneer de lees-/schrijfkop in contact komt met de platters. Dit wordt ook wel head crash genoemd en begint vaak als een kleine beschadiging die erger wordt doordat stofdeeltjes rondvliegen en steeds meer schade veroorzaken.
Corrupte media Dit type probleem kan effect hebben op de magnetische data. Zowel de gegevens opgeslagen op de harddisk als de belangrijke servo-informatie die de positie van de lees-/schrijfkop bepaalt kunnen beïnvloed worden.
Elektronische defecten Defect aan de elektronische schakelingen en onderdelen van de harde schijf.

Mythes over harddisk recovery

Het is een algemeen misverstand dat hard disk recovery hetzelfde is als het vervangen van onderdelen. Was het maar zo makkelijk! De hard disk technologie verandert aan de lopende band en fabrikanten passen steeds weer verschillende mechanische constructies toe.

Er is gewoonweg geen plaats voor defecten aan platters en lees-/schrijfkoppen bij de huidige harde schijven. Die veeleisendheid heeft ertoe geleid dat hard disk producenten zich zelfs aan Base-Casting Assembly houden, waarbij alle onderdelen vastzitten. Bij een verhoogde dichtheid van 4 GB naar 6 GB per vierkante inch, is precisie een absolute must voor betrouwbare harde schijven met een hoge capaciteit en snelheid. Ook al zijn de tegenwoordige harde schijven goed, fabrikanten zullen altijd proberen het aantal bytes per vierkante inch te verhogen.

De mechanische precisie waar we tegenwoordig mee te maken hebben maakt het onmogelijk de lees-/schrijfkop van een harde schijf te vervangen zonder speciaal gereedschap. Het is een veeleisende operatie om alleen al de platters te verwijderen, omdat de manier waarop de harddisk de sectoren leest beïnvloed wordt. Er hoeft slechts één onderdeel niet op zijn plaats te zitten, en de benodigde sectoren zullen niet gevonden worden. Als de elektronica de door de controller opgevraagde sectoren niet kan vinden, kan de harde schijf eindeloos proberen de data te vinden, of zichzelf uitschakelen..

Elektronische precisie is even belangrijk als mechanische precisie bij hard disk recovery. Vroeger kon een defecte printplaat in een harde schijf snel vervangen worden door een printplaat van eenzelfde type harddisk, en het probleem was opgelost. Tegenwoordig is de elektronica veel gecompliceerder; de technologische innovaties van de laatste 15 jaar hebben definitief een halt toegeroepen aan het snel vervangen van een printplaat om printplaatproblemen te verhelpen.

Vernieuwingen aan het ene onderdeel vloeien voort uit vernieuwingen aan het andere. Worden er verbeteringen aangebracht aan de platters, moet ook de lees-/schrijfkop verbeterd worden. Ook de elektronica moet aangepast worden aan zo’n verbeterde harddisk.

Harddiskproducenten produceren grote partijen harde schijven en er zullen overeenkomsten zijn tussen deze modellen. Maar de zogenoemde Revision Code (gepatenteerde readonly-software gebruikt door de elektronica voor het beheren en bedienen van de harddisk) is vaak per model en batch anders. Hierdoor is er een uitgebreide training en opleiding in elektronica en data opslag technieken nodig, voordat er succesvol met harde schijven en hard disk recovery gewerkt kan worden.

Bevoegdheden voor het uitvoeren van hard disk recovery

Om in ons laboratorium te mogen werken moet je ingenieur zijn of een technische opleiding hebben binnen de elektronica/mechanica. Kroll Ontrack heeft een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsteam dat bestaat uit ingenieurs uit al onze internationale laboratoria. Zij werken samen met hard disk producenten voor het ontwikkelen van de effectiefste wetenschappelijke aanpak van hard disk defecten en hard disk recovery.

De technologische ontwikkelingen in de data opslag industrie inspireert onze ingenieurs al meer dan 30 jaar. Wij hebben eigen software, hardware en elektronische hulpmiddelen ontwikkeld om te kunnen werken met harde schijven en data recovery. In 1993 ontwikkelde Kroll Ontrack ’s werelds eerste PATtern ANanlyser. PATAN is een programma dat data herkent op platters in een spin stand, waarbij platters dus uit de harde schijf zijn gehaald. Dit alles gebeurt in een afgesloten ruimte, die op zichzelf een soort nieuwe harddisk vormt. PATAN is ontwikkeld door Kjell Berge, een van de oprichters van Ibas Kroll Ontrack. Hij heeft de laatste paar jaar ook de drie degaussers ontwikkeld die wij nu over de hele wereld verkopen.

Wat betekent dit alles voor u?

Onze ingenieurs worden beschouwd als de besten ter wereld op het gebied van hard disk recovery, en u moet de moed zeker niet opgeven voordat zij het doen.

Kroll Ontrack heeft succesvolle hard disk recovery’s uitgevoerd na allerlei situaties: brand, overstromingen en explosies. Maar dit maakt slechts een klein deel uit van het jaarlijkse aantal data recovery’s. Wij werken het meest met enkelvoudige harde schijven, maar zien een steeds groter wordend aantal RAID-, SAN- en NAS-systemen. Fysieke defecten komen het meest voor, waarbij de klant vaak doe-het-zelf-software heeft geprobeerd of minder professionele bedrijven heeft ingehuurd. Bij fysieke schade aan opslagmedia kunnen de ingenieurs van Kroll Ontrack met hun speciale gereedschap en software ervoor zorgen dat de harde schijf om de vernietigde plekken heen leest, en de daar opgeslagen data kan redden.

Wij hopen dat u deze informatie interessant vond. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u te maken heeft met een gecrashte harde schijf, wij helpen graag met uw hard disk recovery!