Een waterdicht disaster recovery plan? – Ontrack

Een waterdicht disaster recovery plan?

De meeste bedrijven zijn met disaster recovery plannen voorbereid op systeemstoringen en het verlies van bedrijfskritische data. Vrijwel altijd vertellen bedrijven ons dat alles tot in de puntjes geregeld is met: de beste fail-safe hard en software, goede back-up routines, replicatie naar data centers op verschillende locaties of natuurlijk de cloud.

Uit wereldwijde ervaring met data recovery van Ontrack, sinds de jaren 80 van de vorige eeuw, blijkt echter dat veel bedrijven de kans dat het toch fout gaat en de tijd die het duurt om gegevens te herstellen na een systeem crash, de downtime, ernstig onderschatten. Hierbij kost iedere minuut, dat bedrijfskritische data ontoegankelijk is, het bedrijf veel geld (lees ook Dataverlies, oorzaken en cost of downtime als iedere seconde telt).

Meestal gaan bedrijven pas op zoek naar een data recovery bedrijf als ze te maken hebben met acuut data verlies en wanhopig op zoek naar een oplossing. Gevoelens staan in de hoogste versnelling. Downtime is een ramp en verlies van gegevens is vaak desastreus voor het bedrijfsleven. IT-afdelingen werken de klok rond om de computersystemen weer up-and-running te krijgen. Onder deze omstandigheden is er vaak geen tijd om helder na te denken over de belangrijke punten bij de keuze van een data recovery bedrijf. Het is belangrijk dat u een data recovery bedrijf van tevoren al selecteert voordat u dit onder hoge druk moet doen en meeneemt in uw disaster recovery plan.

Juiste voorbereiding beschermt tegen dataverlies

Snelle response en paraatheid zijn daarom essentieel bij een systeemstoring. Om geen waardevolle tijd te verliezen, biedt Ontrack u kennis, advies, diensten en producten voor disaster recovery. Bijvoorbeeld om u te beschermen tegen ongeplande systeemuitval ten gevolge van:

 • Foutieve systeem upgrades
 • Stroomuitval
 • Hardware fouten
 • Menselijke fouten
 • Productgebreken
 • Overmacht zoals schade door brand, overstroming of storm

Disaster recovery in de praktijk

Fail-safe hard en software storage systemen zoals RAID-opslagsystemen, SAN-systemen en DAS-systemen, hebben redundantie in hun architectuur om uitval te voorkomen. Maar dit kan een schijngevoel van veiligheid geven.

Voorbeeld: Een klant met 40TB aan opslagruimte verdeeld over 20 servers. Deze systemen hadden hardware RAID 1 + 0-configuratie. De problemen ontstonden toen een drive off-line ging. Om problemen te voorkomen schakelde de RAID controller automatisch over naar een andere schijf. Op een gegeven moment kwam de eerste harde schijf toch weer online. De controller schakelde terug naar de oorspronkelijke schijf, met als gevolg een fout in het bestandssysteem. Het systeem werd uitgeschakeld en opnieuw gestart om de hardware te resetten. Het besturingssysteem begon automatische herstelprocessen en het volume reparatie programma te doorlopen. Hierdoor ontstonden extra problemen in de integriteit van het bestandssysteem en de kritische data was niet meer beschikbaar….. dacht men. Ontrack loste de problemen op met behulp van Remote Data Recovery.

Deze zaak is interessant omdat het een aantal veelvoorkomende fouten laat zien die zich vaak in rap tempo opvolgen. Deze klant verwerkt een grote hoeveelheid gegevens in drie ploegen per dag en het is lastig hiervan een back-up te maken. De klant was ervan overtuigd dat de opslag configuratie "bullet-proof" was vanwege mirroring. De configuraties kunnen normaal gesproken doorgaan als een harde schijf crasht. In dit geval echter, ging de harde schijf niet kapot, maar tijdelijk off-line. En in de acties daarna waren de automatische herstelprocessen en het volume reparatie programma niet bevorderlijk voor het herstel proces. Meer voorbeelden van disaster recovery.

Een goede disaster recovery planning met de juiste stappen is essentieel. Ontrack helpt u graag met onze expertise in een dergelijke planning. Zo bent u goed voorbereid en doet u de juiste acties wanneer zich een ramp voordoet.

Snelle reactie in geval van een ramp

Op basis van onze jarenlange wereldwijde ervaring in data recovery en herstel na een ramp bieden wij:

 • Ontrack academy voor IT-professionals van bedrijven
  Met de Ontrack academy van Ontrack, helpen wij organisaties gratis bij het beter beheren van hun belangrijkste elektronische informatie. IT-professionals kunnen met behulp van een reeks van presentaties, video’s en webcasts, meer leren over preventie van dataverlies en data recovery protocollen. Hierdoor kunnen ze hun eigen organisatie evalueren en weten ze hoe dataverlies het beste te voorkomen is. Op verzoek voeren wij de training-sesie uit op locatie bij uw bedrijf.
 • Gedegen advies bij disaster recovery plannen
  Disaster recovery plannen zijn vaak niet robuust genoeg en zijn zo ontworpen dat ze niet toereikend zijn in het geval dat er geen gegevens hersteld kunnen worden of gegevens uit het back-up systeem niet snel genoeg beschikbaar zijn. Ontrack adviseert u over hoe u elementen in uw disaster recovery plan echt waterdicht kunt maken. Wij definiëren samen met u met de meest belangrijke routines en tools, die uw systeem na een storing zeer snel weer operationeel maken.
 • Data recovery voor alle systemen en bij alle oorzaken van dataverlies
  Als verloren gegevens van een back-up niet of niet snel genoeg hersteld kunnen worden, is voor bedrijfskritische data professionele data recovery noodzakelijk. Met het grootste team van data recovery engineers wereldwijd en meer dan 30 jaar ervaring , is Ontrack uw partner voor het herstel van kritische informatie. Onze zelfontwikkelde tools en processen kunnen uw gegevens, zelfs in de meest complexe gevallen van dataverlies, herstellen.

Met onze recovery diensten en services is Ontrack uw professionele en betrouwbare partner voor:

Vergeet ook de back up niet!

Alle bedrijven hebben door de geschiedenis heen belangrijke informatie opgeslagen op back-up media om ervoor te zorgen dat de gegevens beschikbaar zijn in geval van nood en voor toekomstige generaties. Deze gegevens zijn in de loop van de tijd opgeslagen met verschillende combinaties van hardware, software en besturingssystemen. Maar wat staat er nog op al gearchiveerde legacy data en tape-bibliotheken? En moet er niet een deel van deze gegevens worden vernietigd in verband met wet en regelgeving? Ontrack kan een audit, catalogisering en indexering van uw back-up tapes uitvoeren om precies inzicht te geven in de status en inhoud van de tapes. Zo worden de risico’s inzichtelijk en een snellere toegang tot de data gegarandeerd.

Neem contact met mij op!

Bel direct gratis 0800 4 200 008

Onze klantenservice staat klaar om u te helpen

Neem contact met mij op!