Go to Top

Wat te doen als je harde schijf crasht?

Eerder wezen we er al op: ”Er zijn twee soorten mensen: mensen die een schijfcrash hebben meegemaakt, en mensen die dit nog zullen meemaken.”

Dat harde schijven een beperkte levensduur hebben is een feit, en wij adviseren regelmatig minstens twee back-ups te maken en op meerdere locaties op te slaan. Maar als je dan toch pech hebt, zijn de eerste minuten cruciaal.

Dat data recovery niet meer mogelijk is, is vaak te wijten aan de gebruiker zelf.

STOP waar je mee bezig bent.

Zolang verwijderde gegevens niet overschreven zijn, zijn ze niet definitief weg. Ter vergelijking: de inhoud van een boek is nog steeds toegankelijk, ook als de inhoudsopgave verwijderd is. Indien je een bestand als ’gewist’ markeert betekent dit alleen maar dat nieuwe data op die plek kunnen worden opgeslagen. Staak je het gebruik van je computer meteen als er een probleem ontstaan is, verminder je het risico data te overschrijven.

Denk nog niet aan SOFTWARE.

Iedereen kent iemand die veel van data weet. Het eerste advies dat vaak gegeven wordt is software uit te proberen. Zo’n programma wordt dan meestal naar de getroffen schijf gedownload, waar dan gegevens overschreven worden. Een ander veel voorkomend probleem is dat software vaak juist meer schade aanbrengt indien de harde schijf lees-/schrijfproblemen heeft.

DENK rationeel.

Zolang je nog precies weet wat er is gebeurd moet je daar gebruik van maken. Maak aantekeningen; hiermee kun je slim denken en handelen. Die informatie helpt je te bepalen wat je moet doen.

  • Wat gebeurde er voor de crash?
  • Was er een waarschuwing of melding?
  • Zag, hoorde of rook je iets specifieks?
  • Met welk type apparaat werk je, waar vind je die informatie?
  • Welke soort gegevens waren opgeslagen en hoe zat de mapstructuur in elkaar? Welke data zijn belangrijk?
  • Is tijd cruciaal?
  • Zijn anderen afhankelijk van de gegevens?

Zoek HULP.

Nu is de tijd gekomen hulp in te roepen. Je kunt natuurlijk vrienden en kennissen inschakelen, of je kunt googelen en nog meer in de war raken. Ze zult overspoeld worden met advies. Kijk zeker eens bij de meest voorkomende schadeoorzaken en lees de goede tips die Kroll Ontrack op een rij heeft gezet.

Je kunt Kroll Ontrack gratis bellen voor advies. Gaat het om bedrijfsdata en is tijd doorslaggevend kun je de altijd aanwezige Kroll Ontrack-technici zelfs 24 uur per dag bereiken.

Denk je erover na zelf data te herstellen is het ook verstandig Kroll Ontrack te bellen, om er zo goed als het gaat achter te komen of er sprake is van een fysiek defect.

Als er veel op het spel staat en je gegevens onmisbaar zijn, raden wij je aan de opslagapparatuur naar ons laboratorium op te sturen. Je moet dan namelijk echt geen risico’s nemen, omdat je vaak maar één kans krijgt verloren data te redden.

, ,