Wat is een computer crash?

donderdag 1 oktober 2015 door Jaap-Jan Visser

Bijna iedereen heeft weleens een computercrash meegemaakt waarbij data verloren zijn gegaan. We kennen allemaal het gevoel wanneer de pc plotseling zwart beeld geeft, en we tot onze schrik inzien dat we het Word-document waar we aan werkten niet opgeslagen hebben, of wanneer lange online formulieren verloren gaan voordat alles verzonden is.

Soms verdwijnen alle privéfoto’s, en het voortbestaan van een bedrijf kan zelfs worden bedreigd vanwege een computercrash.

Wij horen de angst in de stemmen van onze klanten wanneer ze ons telefonisch advies vragen, en we zien de bezorgdheid wanneer we ze ontmoeten in onze laboratoria.

Volgens EMC’s Global Data Protection Index verloren ’s werelds bedrijven in 2014 1700 miljard als gevolg van dataverlies en downtime. Typerend was dat een bedrijf 2,33 TB aan data verloor, gelijk aan 24 miljoen e-mails. Dit is een stijging van 400 % in 2 jaar.

Als je op de hoogte bent van hedendaagse technologische ontwikkelingen weet je dat data hersteld kunnen worden. Met veel geluk kun je dit zelf doen, maar het kan ook zijn dat je hierdoor alles nog erger maakt. De oorzaak van het dataverlies en de omvang van de schade bepalen wat je zelf kunt doen. Gaat het om gegevens die je niet kunt missen moet je meteen om hulp vragen.

Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van dataverlies en computercrashes:

Menselijke fouten

Het per ongeluk verwijderen van bestanden en mappen komt vaak voor, maar is gelukkig ook makkelijk te verhelpen. De bestanden zijn in dit geval niet van de harde schijf verwijderd, maar slechts gemarkeerd als ’overschrijfbaar’ in het bestandssysteem. Indien je enige technische kennis hebt kun je ook software gebruiken voor het reconstrueren van zulke bestanden en mappen; denk hierbij bijvoorbeeld aan onze eigen software Ontrack EasyRecovery.

Malware

Internet is geweldig, maar een jammerlijke bijkomstigheid is alle kwaadaardige software die data verwijdert of vernietigt. Het ligt aan de software of je geluk hebt; soms zal een virus slechts de metadata van een bestand veranderen, wat je makkelijk kunt herstellen, terwijl de vernielingen andere keren complexer zijn.

Nieuw is zogenoemde ransomware, waarvan de bekendste Cryptolocker is. Dit virus versleutelt data en de gebruiker wordt, om toegang te krijgen tot de decryptiesleutel, gevraagd om losgeld in de cryptovaluta Bitcoin te betalen.

Het is moeilijk een krachtige encryptie te ontcijferen, maar wij hebben ook met ransomware successen geboekt. Word je getroffen moet je contact opnemen met experts voordat je iets betaalt. Het is niet onmogelijk data te herstellen.

Ben je door Cryptolocker getroffen zul je het fijn vinden te horen dat beveiligingsexperts de code in 2014 gekraakt hebben, en je de sleutel via internet kunnen geven.

Logische fouten in software

Af en toe ontstaan er fouten in software en de bijbehorende data. Dit is onmogelijk te voorspellen, en gebeurt zonder dat de gebruiker daar invloed op heeft.

Plotselinge stroomstoringen of stuurprogrammafouten kunnen fouten in de logische bestandsstructuren van een harde schijf veroorzaken. We zijn ook tegengekomen dat oude schijven die aan vervanging toe zijn ’dement’ worden en informatie op een verkeerde plaats gaan schrijven.

Ben je in het bezit van een Windows pc heb je vast gemerkt dat er na een plotselinge stroomstoring een systeemtool genaamd chkdsk opstart. Deze tool is ontwikkeld om logische defecten te repareren zodat je harde schijf een prestatievermogen van 100 % bereikt. Je moet je er wel van bewust zijn dat deze tool, wanneer de functies hersteld worden, ook onherstelbare wijzigingen kan aanbrengen. Deze wijzigingen kunnen tot gevolg hebben dat een eventuele data recovery onmogelijk wordt gemaakt.

Fysieke mechanische schade

De absoluut meest voorkomende oorzaak is een fysiek defect. De realiteit is dat veel van de wereldwijd opgeslagen data zich nog steeds op een traditionele harde schijf met bewegende onderdelen bevinden. Deze opslagmedia kunnen door valschade meteen beschadigd raken, alsmede dat er langetermijneffecten ontstaan doordat stootschade kleine putjes in de harde schijf veroorzaakt. Water- en brandschade zijn extremere schadegevallen en we zien een toename van waterschade aan mobiele apparatuur.

Hoor je klikkende, tikkende of schrapende geluiden uit een harde schijf is dit het gevolg van slag- of stootschade. Ben je daarnaast ook ongewone blauwe schermen tegengekomen en heb je te maken gehad met een slechte reactietijd, dan kan de lees- en schrijfkop defect zijn geraakt of bijna defect zijn.

Zelfs zulke beschadigingen betekenen nog niet het einde, maar Ontrack raadt niemand aan zelf fysiek beschadigde opslagmedia te repareren. Dit is een echte taak voor specialisten, in ieder geval als de bewuste gegevens van waarde zijn.

Lees meer over data recovery.

img_600x600_shirtontrack

Direct hulp nodig? Bel!