Telefoonbestanden weg? Hoe verwijderde foto's terughalen?

vrijdag 2 februari 2018 door Tormod Nymoen

We hebben het allemaal weleens meegemaakt; na het installeren van een nieuwe app op je mobiele telefoon, het wijzigen van de instellingen of het updaten naar het nieuwste besturingssysteem gebeurt er iets verschrikkelijks: niks werkt meer. Je smartphone kan vastlopen tijdens het installatieproces en als je geluk hebt kan het probleem worden opgelost door ’m opnieuw op te starten. In andere gevallen gaat je telefoon niet meer aan of merk je dat je bestanden kwijt bent na het opnieuw opstarten. Het gebeurt vaak plotseling, sommige toestellen updaten automatisch en ook dan kan het misgaan, wat natuurlijk erg frustrerend is.

Wat moet je doen als dit je overkomt en je bijvoorbeeld al je foto’s kwijtgeraakt bent? Kan je zelf verwijderde foto’s terughalen of moet je er een specialist bij halen?

Waar worden de data op je telefoon opgeslagen?

Een op iOS-werkende Apple-smartphone slaat al zijn gegevens in het interne geheugen op. Afhankelijk van het model heeft een iPhone een NAND-flashgeheugenchip met een bepaalde opslagruimte (bijv. 32 of 64 GB). De data kunnen ook als back-up op je computer worden opgeslagen met iTunes of in de cloud met iCloud. Hetzelfde geldt voor de iPad.

Smartphones met Android slaan data op drie verschillende manieren op; naast het interne geheugen (meestal NAND-flashgeheugen) hebben veel toestellen ruimte voor een microSD-kaart voor het uitbreiden van de opslagruimte, en als laatste mogelijkheid kunnen verschillende  soorten gegevens (zoals de contactpersonen) op de simkaart worden opgeslagen.

Kan je zelf verwijderde foto’s terughalen op een iPhone of bij Android?

Als je smartphone geen fysieke schade of gecompliceerde logische schade heeft opgelopen kan je proberen zelf de verwijderde bestanden terug te halen, maar dit is niet zonder risico’s.

Om het interne geheugen van een Android-toestel te lezen is er software verkrijgbaar waarbij de opgeslagen gegevens via een usb-kabeltje op een computer kunnen worden gezet. De werking van deze methode ligt eraan of de telefoon door de computer als een verwisselbare schijf herkend wordt. Dit kan een probleem zijn als de gegevens op het interne geheugen gewist zijn als gevolg van een crash of een afgebroken installatie.

Wordt de telefoon herkend als een verwisselbaar opslagmedium zijn er een paar softwareoplossingen verkrijgbaar om de verwijderde bestanden te herstellen, mits je niet te lang gewacht hebt en zolang de data in de tussentijd niet door het besturingssysteem overschreven zijn. Kortom: hoe langer je je toestel gebruikt na het verliezen van data, hoe meer data er worden overschreven en hoe kleiner de kans op een succesvolle data recovery.

In sommige gevallen is een image van de hele datapartitie van de smartphone nodig om de bestanden terug te kunnen halen. Daarna kan het image op een computer gezet worden waarna er met de juiste recovery software geprobeerd kan worden de gegevens te herstellen.

Waren je foto’s opgeslagen op een externe microSD-kaart kan je de kaart gewoon in je computer steken en de recovery software hierop gebruiken. Zo kan je makkelijk zelf de verwijderde foto's terughalen.

iPhone-bestanden terughalen moeilijker

Voor Apple-gebruikers zijn de recoverymethodes voor Android vaak niet geschikt. Zo is het uitlezen van data op sim- en microSD-kaarten niet van toepassing omdat een iPhone deze manieren van dataopslag niet ondersteunt; gegevens worden alleen in het interne geheugen opgeslagen.

Het is voor de meeste gebruikers erg moeilijk toegang te krijgen tot het interne geheugen van een iPhone, al is het bij oudere modellen (tot iPhone 4) wel mogelijk over te schakelen naar de onderhoudsmodus, waarna je toegang hebt tot het interne geheugen, het geheugen kan uitlezen met speciale software en gewiste data kan herstellen.

Voor alle nieuwere toestellen (vanaf iPhone 4s) geldt dit niet en moet een data recovery gedaan worden door een professioneel recoverybedrijf. Zo’n bedrijf gebruikt vaak zelfontwikkelde tools, gereedschappen en technieken die niet commercieel verkrijgbaar zijn.

Wanneer bel je een expert voor het terughalen van je bestanden?

Welke mobiele telefoon je ook gebruikt, heeft je smartphone fysieke schade moet hij altijd naar een professioneel recoverybedrijf gestuurd worden voor een gedetailleerde en grondige beoordeling.

Een kapotte behuizing of een smartphone die niet aangaat duiden op een ingewikkeld probleem wat je niet met doe-het-zelf-methodes kan oplossen. Dit is vooral zo bij de complexe NAND-flashgeheugens die in de hedendaagse telefoons gebruikt worden, waarbij data over verscheidene geheugenmodules verspreid worden. Pogingen tot dataherstel bij defecte controllers of geheugenchips kunnen je gegevens in gevaar brengen.

Doe-het-zelf-methodes kunnen de schade zelfs verergeren en de toch al zo complexe datastructuren dusdanig in de war schoppen dat zelfs professionele data recovery niet meer mogelijk is. Kies voor een recoveryspecialist met ervaring op het gebied van smartphone recovery’s en die erkend is door de fabrikant van jouw toestel zodat de garantie geldig blijft.

Kan je zelf verwijderde foto’s terughalen op een iPhone of bij Android? Ontrack EasyRecovery for iPhone is een doe-het-zelf-software voor het herstellen van data op iPhones en iPads, en vanaf iTunes- en iCloud-back-ups.

img_600x600_shirtontrack

Direct hulp nodig? Bel!