Go to Top

Oude mobiel vernietigen: een goed idee?

Het mobielgebruik in Nederland is hoog. 6 op de 10 schaffen binnen twee jaar een nieuwe telefoon aan, en in een eerdere blogpost schreven we al dat 1 op de 2 harde schijven en mobiele telefoons die worden hergebruikt oude gegevens bevat.

Jaarlijks worden heel veel mobieltjes ingeruild, vol met gevoelige informatie. Nieuwe eigenaars krijgen toegang tot foto’s, sms’jes, e-mails en bijlagen, notities en gegevens van contactpersonen, met identiteitsfraude tot een mogelijk gevolg. Als ook werkbestanden uitlekken gaat het vaak om vertrouwelijke informatie die in verkeerde handen kan komen.

Degenen die gegevens wel proberen te wissen kiezen vaak voor een drastische methode zoals een hamer of moker, blijkt uit onze research.

Daarom volgt hier een lijst van redenen waarom het niet verstandig is je mobiel te vernietigen  wanneer je op een nieuwe overgaat.

  1. Gevaar voor explosie of brand

Met de batterij valt niet te spotten!

Video 1:

Video 2:

  1. Milieugevaarlijk afval en onnodige verspilling

Batterijen en een aantal andere onderdelen zijn milieugevaarlijk. Bekijk eens deze infographic

Het is zonde moderne telefoons kapot te maken als deze nog in trek zijn om te hergebruiken. Als je alle gegevens daadwerkelijk wist kan een ander nog veel hebben aan jouw oude mobiel. Recycling is natuurlijk beter voor het milieu en je helpt mee aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Een iPhone 5S bijvoorbeeld heeft een CO2-uitstoot van 70 kg; 81 % van de CO2 wordt tijdens de productie uitgestoten, tegenover 12 % tijdens gebruik.

  1. Je hebt geen bewijs van het wissen van persoonsgegevens.

Nieuwe (inter)nationale wetten en regels schrijven voor dat gevoelige gegevens voor 100 % verwijderd moeten worden.

Ontbrekende wiscertificaten kunnen je in de toekomst fikse boetes opleveren.

  1. Verantwoordelijken

Leid je een bedrijf dat gevoelige informatie opslaat is dataveiligheid een belangrijk thema. Verantwoordelijken moeten zorgen voor de invoering van routines voor, en de documentatie van, het wegdoen van gebruikte apparatuur. Dit verzekert je ervan dat wetten en regels worden nageleefd en de reputatie van je bedrijf gewaarborgd wordt.

Eerder hebben we al advies gegeven voor het wissen van mobiele telefoons. Deze tips geven zowel consumenten als bedrijfsleiders een overzichtelijk beeld van hoe verschillende geheugens gewist moeten worden.

Hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.