Go to Top

Moet ik mijn mobieltje ook wissen?

Tegenwoordig wisselen we iedere 18 maanden van mobiele telefoon. Velen willen laten zien dat ze met hun tijd meegaan en dit geldt ook in het bedrijfsleven.

Maar er zijn toch zeker geen zichzelf respecterende bedrijven en IT-afdelingen die hun werknemers eropuit sturen zonder goede beveiliging van hun gegevens. Toch?

Met dank aan dat alle elektronica een verkleind formaat van zichzelf worden, leven we in een wereld waarin we een aanzienlijke hoeveelheid data op vrij krachtige handapparaten kunnen bewaren. De smartphone van nu is niet zomaar een telefoon, maar een bijzonder krachtige computer waarop meer wordt opgeslagen dan we willen. Het duurt niet lang voordat het toestel propvol gevoelige informatie zit, data zoals:

 • Gedetailleerde telefoongegevens en gespreksgegevens
 • Sms’jes, mms’jes en de hele berichtengeschiedenis
 • Logins en wachtwoorden van de geïnstalleerde programma’s
 • Toegang tot gegevens en de beveiliging van elektronische betalingen en elektronische bankdiensten
 • Browsegeschiedenis en cookiebestanden
 • Foto’s, filmpjes en spraakopnames
 • Toegang tot e-mail
 • Tekstbestanden, pdf-bestanden, bijlagen met gevoelige transactiegegevens, facturen en andere belangrijke documenten.

Internationaal onderzoek door Kroll Ontrack wijst uit dat 20 % van de telefoonverkopers oude telefoongegevens handmatig wist voordat een telefoon doorverkocht wordt. Zij menen dat het voordeel hiervan is dat oude programma’s op het toestel blijven staan. Het nadeel is dat het handmatig wissen van smartphones de gegevens niet wist. Dit houdt in dat er veel tweedehands telefoons verkocht worden die oude data bevatten; data die nooit ook maar bijna verwijderd zijn geweest.

Tijd om wakker te worden!

De meest gebruikte manier voor het wissen van mobieltjes is factory reset. In veel gevallen zijn de gewiste gegevens hierna onherstelbaar. Maar de gehele inhoud van een opslagmedium moet worden overgeschreven om er zeker van de zijn dat alle data doeltreffend en onomkeerbaar verwijderd zijn.

Wil je een 100 % betrouwbare en effectieve datavernietiging heb je software nodig om de gegevens te wissen voordat je de fabrieksinstellingen van je telefoon herstelt.

Neem de volgende punten in acht:

 • zorg ervoor dat je toestel en systeem de software ondersteunt, en als je meerdere gegevens van meerdere toestellen wilt verwijderen, zoek dan naar een alles-in-één-oplossing
 • kijk uit naar software met een rapportagetool waarmee je snel gegevens van meerdere toestellen kunt verwijderen
 • zorg ervoor dat de software die je gaat gebruiken aan je eigen eisen voor gegevensbeveiliging voldoet.

Vergeet de SD-kaart niet!

Bedenk dat een deel informatie op je telefoon op de SD-kaart is opgeslagen. Hierdoor kun je de opslagcapaciteit aanpassen en je gegevens buiten de interne opslag van je telefoon bewaren. Als je in je vorige telefoon een SD-kaart gebruikte, kun je die eenvoudig in een andere telefoon doen, en als je ’m niet meer nodig hebt kun je ’m wissen met een speciaal programma voor flashtechnologie.

 

 

, , , ,