De perfecte back-up

maandag 31 oktober 2016 door Jaap-Jan Visser

Back-uppen is een must, of het nu gaat om een smartphone, tablet of Windows- of Mac-computer. Er kan opeens iets gebeuren, en dataverlies kan rampzalig zijn.

De perfecte back-up is vaak een driedubbele back-up volgens de gouden 3-2-1-regel. Zorg altijd voor drie kopieën van belangrijke data, maak een backup op twee verschillende opslagmedia en bewaar één kopie offsite. Je moet een back-up nooit op dezelfde schijf zetten als waar je de back-up van maakt. De externe harddisk moet na de back-up altijd van de computer worden losgekoppeld zodat eventuele malware of virussen geen kans krijgen de back-upschijf te infecteren. Daarna berg je de twee harde schijven apart van elkaar op verschillende plaatsen op. Velen zweren ook bij cloudopslag als hoofdback-up of als complementair.

Vaak verziekt een routinefout de hele back-up. Pas als je een back-up terug wilt halen merk je dat het back-upproces niet gewerkt heeft. Onze belangrijkste tip is dan ook altijd te testen of een back-up werkt.

Wat is de aanbevolen methode?

Voordat je een nieuwe computer gaat gebruiken of grote wijzigingen in het systeem gaat doorvoeren moet je altijd een volledige image maken en kopiëren naar een externe harde schijf. Gaat er dan iets mis kun je de data naar alle waarschijnlijkheid weer terugzetten. Wij raden aan regelmatig ’incremental backups’, back-ups van nieuwe data, te laten maken, wat veel tijd en opslagruimte bespaart. Als aanvulling daarop moet je zo nu en dan een volledige backup of image te maken. In veel backup software zijn deze functies en routines ingebouwd.

Wat voor data moeten geback-upt worden?

Normaal worden gegevens met emotionele waarde, belangrijke bedrijfsdata en onmisbare data geback-upt.

Negeer de goedkoopste back-upoplossingen, ga voor de diensten waarmee je contact kunt opnemen voor technische ondersteuning. Back-upprogramma’s hebben een gebruiksvriendelijke interface waar je de data die gekopieerd moeten worden kunt kiezen, en hebben een functie waarbij je het kopiëren van individuele harde schijven en partities vooraf kunt instellen. Goede programma’s testen ook de kwaliteit van de gekopieerde gegevens en kunnen indien nodig een volledige restore uitvoeren.

Welke opslagmedia zijn het best?

Je moet denken aan langetermijnopslag van back-ups.

Niet

  • Dvd’s zijn hiervoor niet geschikt, omdat die kleine hoeveelheden data opslaan en een lange bewaartermijn niet kunnen verdragen.
  • SSD/ flash: niet geschikt, omdat die een lange bewaartermijn niet kunnen garanderen. De ingebouwde chips hebben voeding nodig en kunnen na verloop van tijd leesfouten veroorzaken. Gegevensherstel bij flash/SSD is moeilijker.

Wel

  • Harde schijf: Voor opslag op de lange termijn raden wij een HDD aan, een traditionele harde schijf met magnetische dataopslag. Als hier toch wat mee zou gebeuren heb je veel kans de gegevens erop te redden.
  • Tape: Veel bedrijven zweren bij back-ups op tape, ook al is de prijs van die media hoog. Ook al kunnen ze grote hoeveelheden data opslaan en blijven ze indien goed geconditioneerd opgeslagen normaal langdurig van goede kwaliteit, overleven de tapes vaak de back-upsystemen die ze moeten uitlezen en als dan de tijd is gekomen een back-up te herstellen zijn deze systemen niet meer beschikbaar.
img_600x600_shirtontrack

Direct hulp nodig? Bel!