Data verwijderen - usb leegmaken met Ontrack Hosted Erase

vrijdag 7 april 2017 door Jaap-Jan Visser

Tegenwoordig horen we het dagelijks in het nieuws: spectaculaire onthullingen over datalekken. Of het nu gaat om grote internetproviders, telecombedrijven of de klantendatabase van een wereldwijd bedrijf, de statistieken laten alarmerende cijfers zien over de veelvuldigheid en het succes van cyberaanvallen en aanvallen op gevoelige informatie door illegale dataverzamelaars. Dit voert de druk bij grote organisaties en ondernemingen op om hun elektronische informatie te beveiligen en te voorkomen dat gevoelige bedrijfsdata in de onbevoegde handen vallen van derden of zelfs openbaar worden gemaakt.

Betrouwbare datavernietiging – een verplichting voor bedrijven

Datavernietiging is een belangrijk onderdeel voor ondernemingen om zowel het bedrijf zelf als de bedrijfsgegevens en persoonlijke data te beveiligen tegen ongeautoriseerde toegang. Organisaties, groot of klein, moeten een geavanceerde datavernietigingspolicy hebben en toegang tot professionele en betrouwbare datawismethoden om te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen vallen.

Gearchiveerde legacy data mogen niet vergeten worden

Legacy data opgeslagen voor de lange termijn kunnen voor criminelen waardevol zijn. Bij het wegdoen van oude harde schijven of tapes moeten deze geheel vernietigd of veilig gewist worden. De eisen voor het data wissen zijn verder opgeschroefd met de in werking getreden algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze privacyverordening is in 2016 ingevoerd en zal vanaf de lente van 2018 voor alle lidstaten van de Europese Unie gelden en door bedrijven moeten worden nageleefd.

Hoe kunnen gegevens voorgoed gewist worden?

De mogelijkheden voor datavernietiging zijn speciale software, degaussing en data verwijderen op afstand met behulp van een service. Welke methode de juiste is hangt af van factoren zoals het type gegevensdrager, of het opslagmedium na het wissen nog wordt gebruikt en de hoeveelheid gegevens die gewist moeten worden, alsmede bijkomende vereisten zoals certificaten e.d.

1. Software voor het wissen van data

Een van de makkelijkste manieren om data permanent te verwijderen is het gebruikmaken van speciale software. Harde schijven, flashgeheugens en zelfs virtuele omgevingen kunnen allemaal veilig en definitief gewist worden zonder tussenkomst van speciale hardware. Er zijn veel verschillende soorten verwijderingssoftware verkrijgbaar, van minder uitgebreide gratis tools tot commerciële producten. Allemaal gaan ze uit van hetzelfde principe; het opslagmedium wordt overschreven met nieuwe informatie gecreëerd door verschillende algoritmen. Het voordeel van deze methode: de opslagapparatuur kan opnieuw gebruikt worden.

2. Degaussing

Een degausser voor het demagnetiseren van opslagmedia, bijvoorbeeld de Ontrack Degausser 3.0, creëert een dusdanig krachtig magnetisch veld dat de magnetische laag op de gegevensdrager vernietigt. Deze methode is over het algemeen zeer betrouwbaar. De degausser produceert zo’n krachtig magneetveld dat ook de nieuwste harde schijven met een sterke magnetisatie eenvoudig gewist worden. Degaussen kan echter alleen bij magnetische gegevensdragers worden toegepast, zoals harde schijven en tapes. SSD, SD-kaarten en USB-sticks die zijn gebaseerd op elektronische geheugen- en controllerchips kunnen niet met deze techniek gewist worden.

3. Hosted Erase: professioneel grote hoeveelheden data verwijderen op afstand

Welke wismethode je ook gebruikt, het veilig verwijderen van gegevens is geen kleine onbeduidende taak, omdat niet alleen naar de taak van het wissen zelf moet worden gekeken. Voor bedrijven is het ook belangrijk na het data wissen een certificaat te ontvangen van geverifieerde datavernietiging, zodat er in geval van een keuring bewijs kan worden geleverd. Gaat het slechts om een paar bestanden per jaar op verschillende servers, computers of tablets die verwijderd moeten worden kan dit handmatig gedaan worden. Maar bij grote ondernemingen met terabytes aan data die gewist moeten worden om verschillende redenen en op verschillende manieren is deze taak niet meer handmatig uit te voeren.

In zulke gevallen is een professionele datavernietigingsomgeving zoals Hosted Erase van Ontrack een uitkomst. Hosted Erase is een webinterface waar de verantwoordelijke ICT-beheerders alle rapporten, licenties en de uitvoering van de wisprocessen kunnen verzamelen en beheren. Via de beheerunit worden alle beschikbare licenties van de wereldleider op het gebied van datavernietigingssoftware - Blancco - zoals voor PC, voor mobiele toestellen zoals mobiele telefoons, smartphones en tablets en voor servers en LUN’s, overzichtelijk weergegeven. Voor elke wisactie worden een gedetailleerd verslag en certificaat gegeven die gebruikt kunnen worden voor intern complianceonderzoek of juridische doeleinden.

Data verwijderen op afstand - geen eigen infrastructuur meer nodig

Het belangrijkste voordeel van Hosted Erase is niet alleen het gebruik van een webgebaseerde managementconsole, maar ook dat het niet nodig is zelf infrastructuur te regelen voor het beheren van de datavernietigingen, omdat data verwijderen op afstand voor je wordt gedaan. Hosted Erase is op servers in een datacenter van Ontrack geïnstalleerd en voldoet aan de buitengewoon strenge beveiligingseisen van ’s werelds grootste aanbieder van data recovery. Dankzij de mogelijkheid tot data verwijderen op afstand maakt Hosted Erase het leven van ICT-beheerders een stuk makkelijker. Ze hoeven geen eigen systemen voor datavernietiging meer te installeren en beheren, terwijl zeker is dat er geen sporen meer zijn van data op de gewiste opslagmedia en er voor ieder wisproces een bewijs kan worden geleverd. Hosted Erase is de veelzijdige oplossing voor het veilig, betrouwbaar en grondig wissen van gegevens.

img_600x600_shirtontrack

Direct hulp nodig? Bel!