Go to Top

Data van door leveranciers opgegeven SAN systemen vaak toch nog teruggehaald.

Te vaak krijgen we als data recovery specialisten te maken met de vraag of wij kunnen bevestigen dat alle data van het bedrijfsdata opslag systeem verloren is. Meestal is er dan al dagen door verschillende partijen geprobeerd om op allerlei manieren de data uit het systeem te krijgen. Niet zelden maakt dat ons werk nog lastiger.

De vraag die onze ingenieurs wel bezig houdt is: Hoeveel data kan er nog gered worden?

Kroll Ontrack richt zich op data recovery’s van de steeds complexere dataopslagomgevingen van ondernemingen. Zij hebben unieke methoden en technieken voor het herstellen van data van bijvoorbeeld de uiterst complexe SAN systemen. Hier een paar voorbeelden:

EMC Isilon IQ 6000x:

Toen een groot farmaceutisch bedrijf in de VS cruciale research-en-development-data intern in hun EMC Isilon-opslagsysteem verplaatsten, verloor het bedrijf meer dan vier miljoen belangrijke zakelijke bestanden in het systeem. Isilon-systemen zijn zeer gespecialiseerd en ontworpen voor het beheren van grote hoeveelheden gegevens in een uniek bestandssysteem (OneFS). Kroll Ontrack heeft in samenwerking met EMC een reeks bedrijfseigen recoverytools ontwikkeld om dataverlies in een EMC Isilon-opslagsysteem te overwinnen. Deze tools kunnen worden gebruikt om downtime te reduceren en het succespercentage van data recovery’s op een EMC Isilon-systeem te verhogen.

Commcell Media Server & Commvault Simpana 9/ Dell MD1200:

Een Amerikaans bedrijf verloor de toegang tot meer dan 230 miljoen cruciale bestanden als gevolg van een corrupt Media Agent-databasebestand op hun Commvault Media Server. Kroll Ontrack software-ontwikkelaars en datarecovery-ingenieurs creëerden een nieuwe methode om de Virtual Tape Library-array weer op te bouwen om de gegevenstoewijzing te reconstrueren. Deze nieuwe tools verkorten de tijd die nodig is voor het herstellen van data van Commvault-gebaseerde systemen.

Infortrend EonStor RAID array:

Een grote federale organisatie in het Verenigd Koninkrijk ondervond met eigen ogen dat zelfs RAID 6-systemen, hoewel bekend om hun betrouwbaarheid, niet 100 procent bestand zijn tegen hardwarefouten. Bijna 24 TB aan vertrouwelijke gegevens raakte verloren toen twee schijven defect raakten. De schijven werden vervangen, maar het systeem kon zichzelf niet meer opbouwen, waardoor de data ontoegankelijk bleven. Elke RAID-controller gebruikt unieke algoritmen en pariteiten voor een RAID 6-configuratie. Ingenieurs van Kroll Ontrack slaagden er met onlangs ontwikkelde software in de complexe RAID 6-algoritme die door de hardwareproducent was gebruikt te ontcijferen. Dankzij deze tools kon een succesvolle recovery van het RAID 6-systeem worden gerealiseerd, en ze kunnen in de toekomst bij data recovery’s voor alle RAID 6-configuraties worden gebruikt. Data Recovery from: Infortrend EonStor RAID array

HP StorageWorks EVA 6000:

Na een overstroming in een datacenter kwamen de servers en opslagsystemen van een klant deels onder water te staan. Dit veroorzaakte ernstige schade, onder meer aan een HP StorageWorks EVA (Enterprise Virtual Array) 6000, met zeer belangrijke bedrijfsdata in de vorm van SQL database-bestanden en gevoelige werknemersinformatie. Het zeer ingewikkelde RAID-mapping-systeem verdeelt gegevens tussen meerdere drives, en de structuur van het bedrijfseigen bestandssysteem vereiste grondige analyse en omgekeerde bouwtechnieken om deze te kunnen ontcijferen. Kroll Ontrack’s research-en-development-team en software-ontwikkelaars vervaardigden geheel nieuwe tools om de data te extraheren, en 86 procent van de meest kritische data kon zo gereconstrueerd worden. Deze tools zijn meerdere keren succesvol gebleken en betekenen een revolutie voor data recovery’s bij het wijd verspreide HP EVA-systeem.

Meestal gaan bedrijven pas op zoek naar een data recovery bedrijf als ze te maken hebben met acuut data verlies en wanhopig op zoek naar een oplossing. Gevoelens staan in de hoogste versnelling. Downtime is een ramp en verlies van gegevens is vaak desastreus voor het bedrijfsleven. IT-afdelingen werken de klok rond om de computersystemen weer up-and-running te krijgen. Onder deze omstandigheden is er vaak geen tijd om helder na te denken over de belangrijke punten bij de keuze van een data recovery bedrijf. Het is belangrijk dat u een data recovery bedrijf van tevoren al selecteert voordat u dit onder hoge druk moet doen en meeneemt in uw disaster recovery plan.

Kijk ook altijd even naar de data recovery tip en tricks

, , , ,